Vicepreşedintele CEC susţine că în buletinele de vot ar trebui introdusă rubrica „împotriva tuturor”
„Trebuie să vorbim de modificări radicale, de conţinut, ale cadrului electoral. Cea mai probabilă şi cea mai bună soluţie mi se pare elaborarea unui cadru electoral nou, în baza Codului electoral actual, dar cu anumite ajustări de rigoare”, a declarat vicepreşedintele CEC, Pavel Postică, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.
„Pentru situaţia specifică ( cea de la Bălţi - n.r.), din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie este introducerea în buletinul de vot a rubricii „împotriva tuturor”, care figurează în multe state. În acest fel, chiar dacă renunţă toţi sau chiar dacă este exclus un concurent electoral, alegătorii, prin votul lor, pot răsturna situaţia, fără a lăsa totul la mâna unor autorităţi publice”, a precizat vicepreşedintele CEC.
Potrivit lui Pavel Postică, în cazul în care cei mai mulţi alegători care au preferat opţiunea „împotriva tuturor”, alegerile se reaiu de la zero.
„Este voinţa alegătorului şi nu a unei autorităţi publice. Cât de bizar ar fi, vrem sau nu, indiferent de soluţia care am fi găsit-o, am fi fost criticaţi pentru că societatea este divizată. Instanţele de judecată trebuie să îşi facă treaba şi să se pronunţe asupra legalităţii acestui scrutin”, a precizat Pavel Postică.
Potrivit analistului politic Ion Tăbârţă, cei de la Partidul Şor au participat şi la alte scrutine şi nu toate s-au soldat cu excluderi.
„Au fost câteva. Acest partid este recidivist şi nu ştiu alte partide să fi avut atât de multe excluderi ale concurenţilor electorali, Au vrut să testeze vigilenţa instituţiilor statului, nu se gândeau că vor acumula un astfel de scor electoral. Au vrut să meargă pe aceastră jertfire. Intenţionat au mers la aceste încălcări, ştiind că vor fi excluşi, neştiind că vor avea un scor electoral atât de mare. Sau au mers pe ideea că nu vor fi depistaţi. Este ori una, ori alta”, a spus analistul politic, care a mai menţionat că este greu de pus în afara legii acest partid pentru încălcările comise, pentru că nu există cadrul legal.
Aflat în platoul emisiunii, expertul IPRE, Mihai Mogâldea a susţinut că decizia CEC de a o exclude pe Marina Tauber din cursa electorală pentru primăria Bălţi, este una perfect justificată.
„Dacă ne uităm la aspectele menţionate din decizia CEC, sunt oferite detalii privind mai multe încîlcări sesizate la doi concurenţi electorali. Legislaţia electorală este clară. Orice depăşire a plafonului de cheltuieli duce la eliminarea concurentului electoral. Instanţa de judecată a menţinut această hotărâre şi asta ne demonstrează că dovezile aduse pe marginea acestui dosar au fost clare”, a precizat Mihai Mogâldea.