O nouă încercare de implementare a votului electronic, discutată la CEC
Comisia Electorală Centrală a desfășurat, astăzi, prima ședință a Grupului de lucru interinstituțional pentru elaborarea conceptului și planului de acțiuni privind digitalizarea procesului electoral și pilotarea votului electronic ca metodă alternativă de vot.
Potrivit unui comunicat de presă al instituției, președintele CEC, Angelica Caraman, a remarcat în cadrul ședinței că acest grup de lucru, creat prin Hotărârea CEC la finele lunii decembrie, are o misiune deloc ușoară, dar una extrem de importantă și ambițioasă. Urmează să fie evaluată situația actuală, apoi să fie elaborat un concept și planul de acțiuni privind digitalizarea procesului electoral și pilotarea votului electronic prin intermediul semnăturii digitale.
„Despre nevoia testării și implementării unor metode alternative de vot în Republica Moldova se discută de mai mulți ani, iar subiectul dat a devenit mai sonor în ultimele scrutine naționale, acesta fiind și o necesitate dictată de evoluția pandemiei provocate de virusul COVID-19. Antrenarea în această activitate a experților din mai multe autorități publice, demonstrează determinarea statului în modernizarea serviciilor publice, prin digitalizarea și accesibilizarea proceselor pentru toți cetățenii”, a menționat președinta CEC.
Membrii grupului au coordonat planul de acțiuni și au stabilit trei direcții de evaluare a stadiului actual al digitalizării proceselor electorale, dar și viziunea actorilor implicați în acest proces asupra dezvoltării acestui concept.
Grupul interinstituțional este format din reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, Serviciului de Informații și Securitate, Ministerului Justiției și responsabilii de digitalizare în Republica Moldova: viceprim-ministrul pentru digitalizare, Instituția Publică „Agenția de Guvernare Electronică”, Instituția Publică „Agenția Servicii Publice” și Instituția Publică „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, precum și ai Coaliției Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte.
Unul din obiectivele asumate de către Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, conform Planului Strategic al instituției pentru anii 2020-2023, este dezvoltarea sistemului „Votarea prin internet”.