Presa rusă, manipulare și dezinformare cu exporturile moldovenești în CSI. Unde se duc, de fapt, mărfurile noastre
Presa rusă continuă să manipuleze pentru a exagera importanța economică a CSI pentru R. Moldova, în contextul în care autoritățile de la Chișinău denunță tot mai multe acorduri pe linia Comunității Statelor Independente. Astfel, RIA Novosti a publicat sâmbătă un material cu titlul pompos: Exporturile din R. Moldova în CSI a crescut cu 13,2 procente.
”În ianuarie-iulie 2023 în țările CSI au fost exportate mărfuri în valoare de 585,3 milioane de dolari SUA (cu 68,1 milioane de dolari SUA sau 13,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2022), sau 24,9% din volumul total de exporturi” citează RIA Novosti Biroul Național de Statistică.
Doar în ultima propoziție, presa afiliată Kremlinului recunoaște că această creștere se datorează, în general, majorării volumului de exporturi în Ucraina (a părăsit formal CSI în 2018, însă rămâne membră a sute de acorduri încheiate în cadrul organizației). Astfel, din creșterea de 68,1 milioane de dolari SUA a exporturilor în CSI în perioada ianuarie-iulie, 66,9 milioane sunt ale Ucrainei, volumul exporturilor în țara vecină majorându-se cu 20,3% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.
Astfel, în ianuarie-iulie 2023, 32,4% din mărfurile moldovenești s-au dus în România (în creștere față de întregul an trecut, când ponderea României a fost de 28,6% din exporturi), 16,9% în Ucraina (în creștere accentuată - cu 4,4 puncte procentuale față de ianuarie-iulie 2022), Italia (7,0%), Germania (5,3%). Pe de altă parte, în Rusia, în primele șapte luni ale anului s-au dus doar 3,9% din mărfurile moldovenești, pe când în 2022 procentajul era de 4,4%.
De asemenea, RIA Novosti accentuează că exporturile moldovenești în Uniunea Europeană au scăzut în ianuarie-iulie 2023 cu 8% față de aceeași perioadă a anului precedent. ”Jurnaliștii” ruși omit însă faptul că ponderea exporturilor în UE, de fapt, a crescut până la 62,3% din total, în comparație cu 58,6% în întregul an 2022.
Anterior, purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat că un sfert din volumul comercial al R. Moldova este cu țările CSI, așa că decizia Chișinăului de a părăsi Comunitatea nu corespunde intereselor cetățenilor. Ea a omis, însă, faptul că această cifră scade până la aproximativ 8% dacă scoatem din ecuație comerțul cu Ucraina, împotriva căreia Rusia a pornit un război de invazie.