Noaptea minții la Moscova! Zaharova spune că limba rusă este parte a moștenirii moldovenilor și acuză Chișinăul de derusificare artificială
Purtătoarea de cuvânt a MID-ului de la Moscova, Maria Zaharova, a lansat noi falsuri la adresa R. Moldova și a cetățenilor săi. De data aceasta, ea a făcut o declarație total deplasată, precum că moldovenii consideră limba rusă ca parte a moștenirii lor. Zaharova a lansat noi atacuri la adresa autorităților de la Chișinău, acuzându-le că încearcă să derusifice artificial populația, și relatând despre eforturile depuse de Rusia pentru a-și apăra limba sa pe teritoriul nostru.
”După țările baltice și Ucraina, și Chișinăul a început derusificarea artificială a țării. De ce fac asta, având în vedere că sunt vecini cu Rusia, având în vedere legăturile economice, istoria comună? E clar de ce, ca să distrugă încă o țară sub pretextul reformelor democratice. Folosesc pretexte inventate pentru a interzice transmiterea informației în limba rusă, închid posturi TV, blochează portaluri informaționale, are loc o discriminare deschisă în baza limbii vorbite” a declarat Zaharova.
Mai mult, aceasta nu s-a limitat doar la limbă, dar a declarat că moldovenii ”iubesc” cultura rusă și o consideră a lor.
”Cetățenii R. Moldova au o atitudine grijulie față de cultura rusă, ei, cred eu, o iubesc și o consideră și a lor. Unul dintre exemple este atitudinea față de Aleksandr Pușkin, care a locuit pe teritoriul actualei R. Moldova aproape trei ani. Din păcate, autoritățile de la Chișinău fac tot posibilul pentru a scoate limba rusă din viața socială. Ele, mai întâi, nici nu știu cum să descriu ce au făcut cu limba moldovenească. Au redenumit-o în română, au schimbat-o. Acum s-au apucat de limba rusă” a notat Zaharova.
Purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova a relatat și despre eforturile instituțiilor ruse care activează în R. Moldova (a se citi FSB, GRU și SVR) în ”apărarea” limbii ruse.
”În instituțiile de învățământ este trimisă literatură educațională și artistică, sunt organizate conferințe tematice, mese rotunde, este răspândită informație despre dictări tematice, sunt susținuți profesorii moldoveni de limbă rusă, de filologie. Aceste acțiuni nu sunt inițiate de noi, sunt cerute de cetățenii R. Moldova, care înțeleg că limba rusă face parte din moștenirea lor la fel de mult ca și cultura lor națională” a declarat portavocea MID-ului rus.
În acest context, ținem să facem anumite precizări cu privire la multitudinea de falsuri lansate de Maria Zaharova într-un discurs care a durat mai puțin de trei minute.
Falsul nr.1 - vecinătatea R. Moldova cu Rusia. În contextul acestor declarații, fie Moscova, prin vocea Mariei Zaharova, deja consideră că-i aparține întreaga Ucraină, fie recunoaște Transnistria drept teritoriul său. Conform dreptului internațional și a realității actuale, R. Moldova nu are granițe comune cu Federația Rusă.
Falsul nr.2 - legăturile economice. Cândva cea mai importantă piață pentru exporturile moldovenești, Rusia a reușit singură să ne dezbaiere de dependența de piața sa. Multiplele embargouri impuse pe criterii politice i-au impus pe producătorii moldoveni să se reorienteze spre alte piețe de desfacere. În 2023, potrivit BNS, doar 3,6% din exporturile noastre au mai ajuns în Rusia. Mai mult, malul drept al Nistrului a devenit total independent de gazul rusesc, după ce Moscova l-a folosit timp de trei decenii ca pe o bâtă energetică, pentru a ne impune voia sa.
Falsul nr.3 - istoria comună (a se citi ocupația rusă a Basarabiei). ”Istoria comună” începe în 1812, când Basarabia a fost anexată de Imperiul Rus în urma păcii de la București și transformată ulterior în gubernie. Acest rapt teritorial, neîndreptățit prin niciun argument de ordin istoric, național sau lingvistic, a servit drept pretext pentru pretențiile teritoriale ulterioare ale URSS față de Basarabia, reunită în 1918 cu Patria-Mamă România.
Falsul nr.4 - prigonirea mass-mediei de limbă rusă. Autoritățile R. Moldova interzic doar presa finanțată de Moscova pentru a răspândi dezinformare și propagandă. În rest, majoritatea posturilor TV de la noi au și jurnale de știri și emisiuni în limba rusă, iar site-urile au versiuni și redacții de limbă rusă.
Falsul nr.5 - limba rusă ca parte a moștenirii moldovenilor. Conform datelor ultimului recensământ al populației (din 2014), 77,86% dintre cetățenii moldoveni sunt vorbitori nativi de limbă română, 9,3% - limba rusă, 4,08% - limba găgăuză, 3,8% - ucraineană și 1,48% - bulgară. Poate că limba rusă reprezintă parte a moștenirii a 9,3% din moldoveni, majoritatea fie ruși aduși în RSSM în perioada sovietică, fie copiii acestora, dar nicidecum a întregii populații.
Falsul nr.6 - Discriminarea ”deschisă” în baza limbii vorbite. Deși, cum am prezentat în argumentul de mai sus, mai puțin de 10 la sută din cetățenii moldoveni sunt vorbitori nativi de limbă rusă, aceasta se aude peste tot în spațiul public. Limba rusă este vorbită în Parlament, în primării și consilii raionale și locale. Mai mult, atât președintele Maia Sandu, cât și premierul Dorin Recean și-au dublat în repetate rânduri mesajele către cetățeni atât în limba română, cât și în rusă.
Falsul nr.7 - redenumirea limbii ”moldovenești” în română. Așa zisa limbă ”moldovenească” a apărut în laboratoarele sovietice după formarea în 1924 a statului artificial Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, cu scopul de a forma o identitate națională moldovenească sovietică, diferită de cea românească. La nivel academic, limba ”moldovenească” nu este recunoscută nicăieri în lume. În primăvară, autoritățile de la Chișinău nu au făcut altceva decât să repare o nedreptate istorică.