Portalul Stopfals.MD a întocmit un top 5 al celor mai răspândite falsuri despre integrarea europeană în spațiul mediatic din R. Moldova în anul 2023.  

Astfel, unul dintre multiplele falsuri lansate de deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea se referă la incapacitatea de extindere a UE. Acesta a declarat într-un interviu oferit anul trecut pentru Sputnik Moldova că UE s-ar confrunta cu o amplă criză politică, socială, economică și demografică, așa că nu mai are resurse și nu-și mai poate permite extinderea. Afirmația este una falsă, întrucât UE are pe agendă extinderea, iar recent a deschis negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova. De asemenea, Stopfals.MD citează oficialii europeni, care neagă o criză socio-economică în UE, iar statisticile oficiale nu arată recesiunea de care vorbește deputatul socialist. Totodată, unii experți consideră că afirmațiile lui Țîrdea privind criza din blocul comunitar sunt manipulatorii și tendențioase.

Același Bogdan Țîrdea a declarat, tot la Sputnik Moldova, că UE nu poate susține R. Moldova și oferă Chișinăului doar „credite la dobânzi enorme și condiții sălbatice”. Datele furnizate de Guvern și de structurile europene denotă că afirmațiile lui Țîrdea sunt false, iar UE rămâne unul dintre cei mai mari donatori externi ai R. Moldova. Astfel, Delegația UE la Chișinău a subliniat că, doar în ultimii doi ani, blocul comunitar a pus la dispoziția R. Moldova sprijin financiar de peste 1,2 miliarde de euro, dintre care mai mult de jumătate reprezintă granturi, adică asistență nerambursabilă.

Un alt fake lansat de exponenții Moscovei la Chișinău se referă la faptul că parcursul pro-european ales de actuala guvernare nu ar fi preferat de majoritatea cetățenilor, care s-ar pronunța în favoarea integrării în Uniunea Eurasiatică. Falsul a fost promovat de prim-vicepreședintele Camerei Civile a Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), Veaceslav Perju, care este și secretarul executiv al Platformei „Uniunea Populară”, o platformă care se distinge printr-o retorică prorusă agresivă. Declarațiile acestuia sunt combătute de sondajele din ultimii ani, care arată că aproximativ 60% din populația R. Moldova pledează pentru integrarea în UE.

O sperietoare lansată insistent de presa rusă și de site-urile moldovenești controlate de exponenții Kremlinului este că UE ar condiționa aderarea R. Moldova la blocul comunitar de legalizarea căsătoriilor LGBT, a vânzării pământurilor către străini și lichidarea obiectivelor infrastructurii sociale la nivel local, precum și a spitalelor raionale și policlinicilor. Toate aceste afirmații sunt speculative, întrucât rezoluția la care se referă propagandiștii Moscovei, adoptată de Bruxelles cu mai mult de jumătate de an în urmă, conține recomandări (și nicidecum condiționalități) de respectare a drepturilor omului și de eficientizare a cheltuielilor publice prin implementarea unor politici naționale de dezvoltare regională.

O altă retorică falsă a Kremlinului a fost răspândită în campania electorală pentru alegerile bașkanului Găgăuziei chiar de candidatul PSRM, Grigore Uzun, care a a declarat că orice grant pe care îl primește R. Moldova de la UE și FMI este însoțit de condiționalități privind promovarea propagandei LGBT în școli și ridicarea vârstei de pensionare. Aceste afirmații, repetate anterior și de liderul PSRM, Igor Dodon, nu coincid cu adevărul. Autoritățile nu au promovat propaganda LGBT în școli iar inițiativa la care se referă socialiștii aparține unui ONG, care nu și-a desfășurat campania în vreo instituție de învățământ. La fel, graficul privind ridicarea vârstei de pensionare a fost elaborat în 2016, anul în care Igor Dodon a devenit președinte, iar PAS nu se afla la guvernare. La fel, politicienii pro-ruși din R. Moldova uită să menționeze că și în Rusia a fost adoptată majorarea vârstei de pensionare de la 55 la 60 de ani.