Pe 14 august, publicația rusă de propagandă, „Komsomolskaya Pravda”, a lansat o știre falsă despre intenția autorităților de a închide gimnaziul cu predare în limba ucraineană din satul Unguri, raionul Ocnița. Vestea a generat nemulțumiri printre localnici și administrația locală. Angajații școlii au cerut sprijinul redacției NordNews.md pentru a contracara dezinformarea.

Da, am auzit că în țară avem 97 de școli cu mai puțin de 50 de elevi fiecare, care ar putea fi închise dacă părinții aleg să-și ducă copiii la alte școli. Totuși, școala noastră nu se încadrează în această categorie. Școala noastră nu se închide, suntem pregătiți să primim elevi. Toate clasele sunt echipate cu proiectoare și ecrane. În clasele primare, fiecare sală are televizor, toalete interne, spații de joacă și echipamente de antrenament”, a declarat Elena Viteazi, directorul gimnaziului „Olga Cobîleanscaia”.

Am văzut știrea pe Facebook. Desigur, am fost șocată pentru că știam că nu este adevărat, având în vedere că nimeni nu a vorbit despre asta și subiectul nu a fost discutat nicăieri. A fost puțin ciudat să văd și să aud așa ceva”, a spus Victoria Latîșeva, profesoară de limba engleză.

Primarul satului Unguri și-a exprimat nedumerirea în legătură cu știrea publicată. El afirmă că școala este într-o condiție foarte bună, dispune de un număr suficient de elevi și nu există justificări valide pentru a o închide.

Am aflat despre situația închiderii școlii din satul Unguri de pe Facebook, când am văzut că localnicii distribuiau postări despre aceasta. Tot satul a fost șocat, pentru că este o informație falsă, așa ceva nu se poate întâmpla. Nu te poți juca cu astfel de lucruri: este vorba despre o școală, despre copii, despre oameni. Școala trebuie să existe în sat, deoarece fără ea, satul moare. Noi toți luptăm împreună pentru ca școala noastră să rămână deschisă și să prospere, nu să fie închisă”, a afirmat Ivan Cuhari.

O localnică din sat, ale cărei copii și nepoți au studiat la această școală, este mulțumită de nivelul de educație oferit. Ea este convinsă că instituția de învățământ nu va fi închisă.

Este o școală bună, copiii merg la ea, nepoții mei au învățat acolo, au terminat clasa a 9-a, apoi au mers la Otaci, au învățat până în clasa a 12-a, au susținut examenul de bacalaureat și acum sunt admiși la Chișinău. Trebuie să rămână deschisă, avem mulți copii. Unde ar merge altfel? Avem o școală bună”, a spus o localnică.

Ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Dan Perciun, a declarat pentru NordNews că informațiile despre închiderea școlii sunt false. El a subliniat că nici ministerul, nici consiliul raional nu au planuri de a închide instituția. De asemenea, oficialul a menționat că anul acesta se va suplimenta numărul orelor de predare în limba ucraineană.

Deciziile privind reorganizarea instituțiilor de învățământ sunt luate de consiliile raionale. Consiliul Raional Ocnița nu a luat astfel de decizii și nu intenționează să o facă. Ministerul Educației nu are competența în acest domeniu, la moment. În plus, sprijinim școlile cu predare în limba ucraineană, inclusiv prin mărirea numărului de ore de limba ucraineană, oferite elevilor interesați”, a declarat Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării a R. Moldova.

La gimnaziul din satul Unguri învață 110 elevi. Din cauza numărului mic de elevi, la începutul anului școlar, în Moldova se vor închide 10 școli, iar alte 13 vor fi reorganizate.