Un nou fake news marca Dodon: Minte că Maia Sandu vrea să interzică folosirea limbii ruse în biserică
Imediat după înfrângerea în alegerile prezidențiale, Igor Dodon a declanșat o amplă campanie de antagonizare a societății folosind „problema limbii ruse”, creată artificial, pentru a se erija în protector al drepturilor și intereselor etnicilor ruși și a celorlalte etnii vorbitoare de limba rusă. Campania lui Dodon este dusă pe mai multe dimensiuni, de la propagandă - prin presa afiliată PSRM, manipulare și dezinformare - pe rețelele de socializare, până la organizarea mitingurilor în susținerea limbii ruse.
PSRM împreună cu deputații controlați de Ilan Șor au votat în luna decembrie o lege care oferă statut special limbii ruse în R. Moldova, fiind conștienți că este o lege anti-constituțională și că nu va rămâne în picioare după ce va fi atacată la Curtea Constituțională.
În urma unei sesizări, Înalta Curtea a declarat neconstituțională această lege. Cu toate acestea, nici până atunci și nici după, Legislația R. Moldova nu a interzis nimănui să vorbească și să scrie în limba rusă. Dimpotrivă, vorbitorii de limbă rusă beneficiază de dreptul de a studia în limba lor în instituțiile de învățământ de toate gradele din R. Moldova.
Astfel, deși legislația lingvistică nu a suferit nicio schimbare în detrimentul vorbitorilor de rusă și în general, Igor Dodon și PSRM exploatează subiectul pe larg speriind acest segment de populație cu pericolul interzicerii totale a acestei limbi.
Aflat ieri într-o vizită la Edineț, Dodon le-a transmis membrilor nucleului PSRM din raion că trebuie să fie pregătiți să apere, inclusiv în stradă, dreptul de a vorbi în limba rusă.
Unul dintre participanții la ședința cu Igor Dodon din incinta Consiliului Raional Edineț ne-a reprodus mesajul transmis de fostul președinte în privința pericolului de interzicere a limbii ruse.
„Ceea ce a făcut Curtea Constituțională este anti-constituțional. Noi trebuie să fim gata ca să apărăm dreptul nostru de a vorbi în limba rusă. Azi la Curtea Constituțională... mâine, poimâine în Bisericile din satele ucrainene și ruse din Edineț vor fi ținute slujbe în română. Așa și le spun oamenilor care m-au votat: totul este organizat de Maia Sandu. Așadar, să nu fim relaxați, să fim gata să apărăm dreptul de a vorbi în rusă, prin proteste în fiecare centru raional și la Chișinău. Vom bloca tot Chișinăul dacă va fi nevoie”, le-a spus Dodon socialiștilor din Edineț.
După ce am discutat cu participantul la acea ședință, Igor Dodon a anunțat pe pagina sa de Facebook despre această întâlnire.
„Continui vizitele prin țară. Astăzi, am plecat în raionul Edineț, unde sunt planificate întrevederi cu conducerea organizațiilor teritoriale ale Partidului Socialiștilor, consilierii raionali și cei locali, cu primarii, oamenii de rând. Prima întrevedere a avut loc în orașul Edineț unde, împreună cu activul partidului, am discutat despre rezultatele anului trecut, planurile pentru anul curent și problemele cu care se confruntă locuitorii regiunii”, a scris Dodon.
Zilele trecută Partidul Socialiștilor a organizat două mitinguri în susținerea limbii ruse și împotriva deciziei Curții Constituționale. Primul a avut loc în orașul Râșcani, iar al doilea a avut loc duminică, 31 ianuarie, la Bălți.
Acțiunea de la Râșcani a fost organizată de către deputatul PSRM, Vladimir Mizdrenco, ales în Parlament în circumscripția Râșcani. Anterior, jurnaliștii NordNews au dezvăluit că deputatul socialist deține și cetățenia României, în pofida retoricii agresive anti-românești.
Mitingul PSRM la Bălți. 31 decembrie 2021. Sursa foto: ESP.md
Exploatarea limbii ruse în scop politic a fost remarcată și de către analiștii politici. Igor Boțan afirmă că subiectul Legii privind limbile vorbite pe teritoriul țării a fost lansat de socialiști în contextul alegerilor parlamentare anticipate.
„Acum vin anticipatele, PSRM lansează în societate această nouă Lege. Vedem că este o încercare de a plonja societatea într-o situație când emoțiile prevalează asupra rațiunii în campaniile electorale și acestea duc la divizarea societății pe criterii lingvistice”, a spus Igor Boțan.
Platforma parlamentară, la fel, este folosită de socialiști pentru a amplifica și încinge spiritele în societate. Ieri, deputații Țîrdea, Batrîncea și Bolea au anunțat că pregătesc o nouă inițiativă legislativă care să ofere statut special limbii ruse. Aceștia au menționat că examinează două opțiuni – elaborarea unui nou proiect de lege sau modificarea legii din 1989, declarate de Curtea Constituțională ca desuetă