VIDEO // O tânără violonistă din R.Moldova, revelaţia unui festival muzical din Franța
Alexandra Conunova, o tânără violonistă din Republica Moldova, a fost revelaţia ediţiei din 2017 a Festival de Pâques, un prestigios eveniment muzical organizat în oraşul francez Aix-en-Provence, informează Le Figaro.
La Festival de Pâques din Aix-en-Provence, vedetele muzicii clasice, precum pianiştii Maurizio Pollini, Jean-Yves Thibaudet şi Claire-Marie Le Guay, au fost prezente şi în acest an în număr mare.
Însă lui Renaud Capucon, directorul artistic al festivalului, îi place să aducă în fiecare an talente noi. Vedeta ediţiei din 2017 a fost Alexandra Conunova, o tânără violonistă din Republica Moldova, care a interpretat „Concertul pentru vioară” de Piotr Ilici Ceaikovski.
Tânăra artistă, care se exprimă într-o franceză perfectă, le-a explicat jurnaliştilor de la Le Figaro, cu francheţe, dificultăţile cu care se confruntă în încercarea sa de a deveni o mare solistă.
Prezentă într-un salon de la Dalloyau, un partener al festivalului, Alexandra Conunova îşi acordă timpul de care are nevoie pentru a-şi nuanţa explicaţiile şi chiar pentru a gândi cu voce tare.
„O limbă bine vorbită este o limbă nuanţată”, spune ea, cerându-şi iertare, în avans, pentru cuvintele care îi lipsesc din vocabularul francez.
În realitate, ea vorbeşte despre muzică: „O interpretare perfectă din punct de vedere tehnic nu este suficientă. Trebuie să îi emoţionezi pe oameni, să îi conectezi cu amintirile lor, cu viaţa lor. Ca într-o şedinţă de terapie. Interpreţii de operă au avantajul de a avea la dispoziţie cuvinte pe care să se sprijine, în timp ce noi, «concertiştii», trebuie să căutăm spiritul operei, istoria sa, biografia compozitorului, pentru a oferi autenticitate interpretării”.
Alexandra şi-a petrecut copilăria înconjurată de muzică. La Chişinău, capitala Republicii Moldova, bunicul ei era directorul Operei şi în culisele acelei instituţii ea a petrecut multe ore, fascinată de balet şi de marii interpreţi.
A fost un veritabil „cocon familial”, de care s-a desprins atunci când a plecat să studieze muzica în Germania. Acolo, a experimentat un şoc al culturilor, deoarece, de acolo de unde ea venea fetele sunt protejateşi ajutate. Însă Alexandra a reuşit să transforme acea experienţă într-o forţă interioară. A învăţat că nu este niciodată bine să rămână în zona ei de confort.
„Nu trebuie să fugi, ci să te accepţi”, spune ea, cu luciditate.
Pasionată de yoga, Alexandrei îi plac culorile pastelate şi romantismul, să se plimbe în natură şi să meargă pe bicicletă alături de fiul ei, pe care îl duce să hrănească lebedele de pe lacul Leman, lângă Lausanne, unde locuieşte de câţiva ani.
Sunt momente care o fac fericită, la fel ca acelea pe care le trăieşte în timpul concertelor.
„Atunci când cânt cu o orchestră, se petrece ceva inexplicabil, o fericire pură, un fel de a intra în legătură cu divinitatea”, a spus tânăra violonistă.
Alexandra Conunova are programate în perioada următoare alte două concerte: pe 17 aprilie la Aix-en-Provence şi pe 2 iunie în sala Capitole din Toulouse.
Alexandra Conunova s-a născut în 1988 în Republica Moldova şi a început să ia lecţii de vioară la vârsta de şase ani. A studiat cu profesorul Petruu Munteanu la Universitatea de Muzică Rostock, cu profesorul Krzysztof Wegrzyn la Universitatea de Muzică din Hanovra şi cu profesorul Renaud Capucon la Haute Ecole de Musique din Lausanne. A câştigat numeroase concursuri internaţionale de prestigiu şi a cântat alături de mari orchestre ale lumii. În prezent, tânăra violonistă din Republica Moldova cântă pe o vioară Santo-Seraphin din 1735, denumită ”Venezia”, care i-a fost împrumutată de Deutsche Stiftung Musikleben.
Sursa: news.ro