Teiul lui Eminescu, din Iaşi - doborât de ninsoare!
Teiul lui Eminescu a căzut pradă viscolului puternic de la Iaşi. Simbolul din Copou a fost afectat de rafalele de peste 70 Km la oră, iar mai multe crengi din copac au fost rupte. Imaginile sunt sugestive.
"Asa cum e lesne de vazut peste tot, codul portocaliu lasa urmari in tot municipiul Iasi si peste tot pe unde a trecut. A nins continuu toata, noaptea grosimea strat zapada, mai ales in zonele Bucium si Copou, a depasit 25 cm cu densitate mare, asta inseamna 25-30 L/mp si a provocat si urmari datorita vantului in special si a volumului mare de zapada care s-a asezat peste arbori. Au avut loc sute de caderi de arbori, daca ii numaram si pe cei marunti putem vorbi de mii. S-a actionat toata noaptea, se actioneaza si acum, iar la strada au fost scoase peste 70 de utilaje de interventie. Am observat si o problema grava cu Teiul lui Eminescu. Am facut evaluari impreuna cu inspectorii de la Agentia de Protectie a Mediului si o sa facem o scurta interventie de corectare a coroanei pentru a nu se duce efectiv mai jos spre tulpina", a explicat Mihai Chirica, primarul Iasului, citat de bzi.ro.
In fata teiului se afla un bust de bronz al lui Mihai Eminescu, opera sculptorului Ion Mateescu. Atasamentul lui Mihai Eminescu pentru tei pare sa fie o nostalgie germanica, din perioada studiilor facute de poet la Viena si Berlin. La moartea sa, poetul a fost inmormantat in cimitirul Bellu, sub un tei.
Arborele este vizitat regulat de turisti, dar si de localnici, fiind in continuare popular in randul indragostitilor si al iubitorilor de poezie.
In apropiere de tei, intr-o cladire veche de la sfarsitul secolului al XIX-lea, care a avut diverse destinatii (pavilion de vanatoare, local de alimentatie publica s.a.), a fost organizata o expozitie documentara Mihai Eminescu (1983), iar in iunie 1984 s-a organizat o expozitie permanenta de carte, documente si fotografii dedicata poetului. In locul cladirii vechi, care a fost demolata, s-a construit o cladire noua (dupa proiectul arhitectului Virgiliu Onofrei), inaugurata cu prilejul centenarului mortii poetului, la 15 iunie 1989, cu scopul de a servi ca Muzeu dedicat lui Mihai Eminescu. Cele doua turnuri de la intrarea in muzeu simbolizeaza Dragostea (Veronica Micle) si Prietenia (Ion Creanga).