FOTO // Piese din patrimoniul Muzeului de Etnografie și Istorie din Chișinău, expuse la București în cadrul vernisajului „Țeserea Lumii”
Piese din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău au fost expuse la Muzeul Național al Țăranului Român din București. Expoziția a fost deschisă pe 8 septembrie, în cadrul vernisajulului - expoziţie cu genericul „Țeserea lumii”, la Sala „Tancred Bănăţeanu” a Muzeului Național al Țăranului Român.
Potrivit Ministerului Culturii al R. Moldova, la București a fost expusă o selecție magnifică de scoarțe românești de o valoare inestimabilă înscrise pe lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. Aceasta a fost realizată de către Ambasada Republicii Moldova la București în strâns parteneriat cu cele două instituții muzeale naționale.
La expoziție au participat oficiali din ambele maluri ale Prutului precum directorii celor două muzee, ambasadori și experți în patrimoniul mobil.
Expoziția are drept scop promovarea patrimoniului muzeal comun și valorificarea elementului „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în Republica Moldova și România”.
Lucrările pot fi admirate la Sala „Tancred Bănăţeanu” a Muzeului Național al Țăranului Român, București, până la 23 octombrie 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
Ministerul Culturii menționează că în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului care se desfășoară din data de 13 până pe 25 septembrie, la Chișinău vor avea loc mai multe evenimente și acțiuni de susținere și promovare a patrimoniului, inclusiv a dosarului „Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, înaintat în 2021 de către România și Republica Moldova pentru înscrierea elementului în lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO.