În R. Moldova a fost marcată Ziua Internațională a Cititului Împreună
Mai multe activități au fost organizate astăzi în bibliotecile din țară în cadrul Campaniei naționale „Să citim cu voce tare împreună”, inițiate cu prilejul marcării pe 1 februarie a Zilei Internaționale a Cititului Împreună (World Read Aloud Day), informează MOLDPRES.
Astfel, în această zi, la invitația Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a citit un fragment din „Motanul cel cu șapte vieți” de Claudia Partole, în cadrul Atelierului de lectură online, cu participarea elevilor de la Gimnaziul „Nicolae H. Costin”, Gimnaziul cu profil teatral „Ion Luca Caragiale” (Chișinău), Gimnaziul „Grigore Vieru” (Ialoveni), Liceul Tehnologic „Alexandru Vlăhuță” (comuna Podul Turcului, județul Bacău), Școala gimnazială „Nicu Albu” (Piatra Neamț), Școala gimnazială „Ștefan cel Mare” (Galați).
Solicitată de agenție, Eugenia Bejan, directorul instituției, a menționat că în perioada 1-5 februarie 2023, biblioteca va organiza ateliere de lectură în parteneriat cu grădinițe, gimnazii și licee din Republica Moldova și România. Bibliotecarii vor citi copiilor, împreună cu educatorii, profesorii, scriitorii Claudia Partole, Titus Știrbu, cărți de autori clasici și contemporani, printre care se regăsesc și autori ucraineni precum Oleksandr Shatokhin, Eva Solska, Grigori Skovoroda.
În total, vor fi organizate 32 de ateliere de lectură la care 52 de adulți vor citi cu voce tare povești și povestiri ascultate de circa 1000 de copii.
Ziua Internațională a Cititului Împreună (World Read Aloud Day) este sărbătorită la inițiativa organizației LitWorld (litworld.org) din 2010, în prima zi de miercuri a lunii februarie. Bibliotecile, școlile, grădinițele, oamenii de cultură, lucrătorii din sectorul social, părinții sunt îndemnați în această zi să organizeze activități de lectură cu voce tare pentru a promova bucuria, frumusețea și beneficiile cititului împreună.
Cititul cu voce tare împreună ajută la consolidarea comunităților și este un act de susținere a alfabetizării ca unul din cele mai importante drepturi ale omului.
Ziua Internațională a Cititului Împreună este marcată anual de milioane de oameni din peste 170 de țări.