Poveștile ucrainenilor care înfruntă forța distrugătoare a războiului au fost prezentate într-o expoziție fotografică „Live Project” vernisată la centru de informare al Uniunii Europene în Chișinău. Lucrările a 20 de artiști ucraineni care arată cum războiul a afectat viața oamenilor, despărțind-o între „înainte” și „după”, reprezintă un apel colectiv al ucrainenilor adresat lumii întregi de a oferi suport în lupta lor pentru viață și pace, transmite IPN.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a afirmat că fotografiile prezentate în cadrul expoziției arată realitatea Ucrainei care se confruntă cu un război injust declanșat de Rusia. „Ceea ce vedeți aici sunt oameni simpli, persoanele care în viața lor de până acum au fost specialiști în diferite domenii, au fost profesioniști, medici, profesori, agricultori și îi vedeți în aceste fotografii în pielea goală, ceea ce este desenat reprezintă cu adevărat o pictură. Veți vedea din poveștile lor că sunt oameni care apără baștina. Noi, din partea Uniunii Europene, vom face tot posibilul pentru a-i sprijini în lupta lor în acest război și pentru ca să le asigurăm că vor întruni o victorie cât mai rapid”, a spus oficialul.

Sergiu Prodan, ministrul culturii, a menționat că simbolismul acestor fotografii este extraordinar. „Noi vedem oamenii în pielea goală care și-au desenat pe corpul lor niște sisteme de protecție așa cum și le închipuie ei. Asta de fapt este starea de suflet a ucrainenilor și a Ucrainei ca stat care încearcă să se protejeze în fața unei agresiuni care depășește posibilitatea corpului uman de a înfrunta această urgie. Sistemele de protecție sunt doar simbolice deocamdată, este nevoie de mai mult și oricât am face, niciodată nu va fi prea mult”, a declarat ministrul.

Potrivit lui, acțiunile care se întâmplă acum în țara vecină este războiul de destrămare a Uniunii Sovietice și Ucraina este acest stat care înfruntă și își asumă acest război. „Noi cu toții ne dorim pace, noi cu toți ne dorim o viață interetnică fericită. Comunicarea culturală, interculturală, interreligioasă, interetnică este posibilă atunci când aceste diferențe între noi nu vor fi utilizate ca instrument de manipulare și de inducere în eroare a oamenilor. Pacea este posibilă în cazul victoriei ucrainene în acest război”, a adăugat Sergiu Prodan.

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, a remarcat că autorul expoziției a vrut să transforme tragedii a sute de mii de ucraineni afectați de război din cifrele seci în vieți ale unor oameni reali care au avut noroc să trăiască într-o țară pașnică înainte de război, dar într-o noapte, datorită „dorinței unui lider care a pierdut legătură cu realitatea”, au devenit refugiați care sunt în căutarea unui loc mai sigur în Europa. Ambasadorul a încurajat oamenii să viziteze această expoziție și să se gândească la faptul că „nimeni nu are dretul să folosească instrumente militare pentru îndeplinirea dorințelor criminale”.

Autorul expoziției, Olena Afanasieva, provine din Herson. Femeia susține că în momentul când s-a declanșat războiul, pe 24 februarie anul trecut, și-a pierdut casa. „M-am gândit imediat nu doar la Herson, dar m-am gândit și la Nikolaev, Odesa și Moldova, fiindcă suntem cu toții atât de aproape, suntem împreună. Prima dată această expoziție a fost vernisată în luna iulie în Germania din motiv că eu însumi, dar și alți pictori din Ucraina ne propunem să vorbim cu Europa, voiam să discutăm anume cu auditorul din Europa din motiv că, evident, Ucraina avea nevoie de ajutor, dar avem nevoie de sprijin ca să ne protejăm nu doar propria țară, dar să protejăm întreaga Europa”, a spus ea.

Proiectul „Live Project” a devenit posibil datorită sprijinului financiar al Uniunii Europene în cadrul programului de burse „Eastern Partnership Civil Society Fellowship Programme”. Expoziția va fi deschisă publicului până la data de 24 februarie.