Mai mulți poeți și publiciști din România vor veni la Chișinău pentru a pune în discuție noile tendințe și abordări în domeniul lecturii. Printre invitați se numără poeta și eseista Ana Blandiana din București, Ion Pop (Cluj Napoca), Alexandru Cistelecan (Târgu-Mureș), Ion Bogdan Lefter (București), Ion Mureșan (Cluj Napoca), Adrian Popescu (Cluj Napoca), Simona Popescu (București), Lucian Vasiliu (Iași), Valeriu Stancu (Iași).

Potrivit unui comunicat al Uniunii Editorilor, aceștia vor petrece patru zile la Chișinău cu scriitori, poeți și editori din Republica Moldova, timp în care vor vorbi despre carte și lectură, vor promova ediții recente, vor citi din opera lor și vor contura noi tendințe ale criticii literare și abordare a  textului publicistic modern.

Evenimentele se vor desfășura în perioada 13 - 16 februarie 2023, în diverse locații și cu public diferit din mediul studios, al cititorilor de diverse categorii, la Editura „Științaˮ, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Ion Creangă”, Liceul „Spiru Haret”, Liceul „Aristotel”, Liceul „Da Vinci”, sub formă de discuții privind destinul cărții și al literaturii; întâlniri cu scriitori notorii din România și Republica Moldova; sesiuni de autografe cu scriitori; lecturi publice; dezbateri/masă rotundă.

Gheorghe Prini, director al Editurii Știința și președinte al Uniunii Editorilor din Republica Moldova, unul dintre organizatorii primei ediții a Zilei Naționale a Lecturii, spune că un deliciu pregătit în acest scop este lansarea antologiei „Poezia românească după 1945”.

Unul dintre cei mai redutabili antologatori din spațiul românesc, Ion Pop, a adunat în 4 volume opere poetice a 273 de poeți români, 43 dintre care – basarabeni. Este o veritabilă bijuterie literară, cărți de citit, iubit, prețuit și de lăsat ca moștenire. Este unul dintre cele mai mari proiecte editoriale ale Editurii Știința și ne bucurăm să îi aducem cu această ocazie la Chișinău pe unii dintre autori, multașteptați de public și colegi”, a menționat autorul.

Potrivit Ministerului Culturii, pe agenda manifestărilor se mai regăsesc următoarele evenimente:

  • Masa rotundă a Revistei literare: „Noi paradigme poetice. Cum se citeşte poezia contemporană?”,  (13 februarie, ora 15.00) la Uniunea Scriitorilor din Moldova;
  • Lansarea antologiei Poezia românească după 1945, în patru volume, antologator: Ion Pop, Editura „Științaˮ; recital poetic la Universitatea de Stat (14 februarie, ora 11.00);
  • Сolocviul „Istoria și geografia literaturii române contemporane: generaţii poetice; schimbări de paradigmă; spațiul poeziei române contemporane” la Universitatea „Ion Creangă” (15 februarie, ora 11.00);
  • Un moment important în agendă îl reprezintă stabilirea  întâlnirii poeților români contemporani cu membrii clubului de lectură al liceelor „Spiru Haret”, „Aristotel” și „Da Vinci”, în data de 15 februarie;
  • Suita de manifestări consacrate Zilei Naționale a Lecturii va finaliza cu o Conferință de presă, planificată pentru 16 februarie.

Organizatori ai evenimentelor sunt reprezentanții Întreprinderii Editorial-Poligrafică „Știința” (Editura „Știința”),  Uniunea Editorilor din Republica Moldova (UERM) în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Uniunea Scriitorilor din Moldova.