Primul catalog cu informații despre hotelurile de pe ambele maluri ale Nistrului – publicația „Best Hotels of Moldova”, în trei limbi (rom., rus., eng.), a fost lansat la Chişinău cu suportul Uniunii Europene. Lansarea a avut loc în cadrul Forumului hotelierilor, la care au fost trasate rezultatele obținute timp de un de două organizații, una de pe malul drept şi alta de pe malul stâng al Nistrului, care au stabilit un parteneriat de dezvoltare a industriei hoteliere. Este vorba de Asociația Națională a Hotelurilor şi Restaurantelor din Republica Moldova şi Agenţia de Dezvoltare Regională din Tiraspol, transmite IPN.

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, organizațiile au realizat instruiri pentru angajații domeniului hotelier, vizite peste hotare și au lansat un Centru Informativ la Tiraspol, pentru turiștii care vor să viziteze stânga Nistrului. În centru este promovată și oferta turistică de pe malul drept. Un centru asemănător urmează să fie lansat şi la Chişinău în luna septembrie.

Coordonatoarea de proiecte la Asociația Națională a Hotelurilor și Restaurantelor din Republica Moldova, Ecaterina Rusu, a declarat că publicația „Best Hotels of Moldova” va fi împărțită la expoziții specializate, la Ambasadele Republicii Moldova peste hotare, reprezentanțele diplomatice de la Chișinău, agenții de turism etc. „Este primul material informativ de acest gen, realizat pentru promovarea hotelurilor. Catalogul va fi de folos în special la expozițiile internaționale, unde este la mare căutare informația consolidată despre piața hotelieră”, a mai spus Ecaterina Rusu.

În același context, șefa Agenției de Dezvoltare Regională din Tiraspol, Tatiana Iascova, a spus că prin colaborare s-a reușit obținerea unor rezultate impunătoare pentru dezvoltarea industriei hoteliere și turistice. Timp de o lună de la lansare, la Centrul Informativ Turistic de la Tiraspol au fost consultați circa o sută de turiști. Mai mult decât atât, Centrul contribuie la depășirea stereotipurilor existente despre stânga Nistrului – un pas important spre consolidarea încrederii.

Șeful adjunct al secției proiecte și cooperare tehnică a Delegației UE în Republica Moldova, Marco Gemmer, a notat că investiția Uniunii Europene sprijină businessul hotelier de pe ambele maluri ale Nistrului și, grație schimbului de experiență, are loc sporirea încrederii între oameni și comunități, dar totodată sunt oferite servicii de calitate oamenilor.

Reprezentantul permanent adjunct al PNUD Moldova, Stefan Liller, a venit cu un apel către reprezentanții sectorului hotelier să colaboreze cu Centrele de informare turistică pentru că acest lucru va fi foarte util pentru clienţii lor. „Suntem convinși că oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru simt beneficiile cooperării. Noi tindem să identificăm noi opțiuni pentru a realiza acest lucru”, a mai spus reprezentantul PNUD.

Programul „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii” este implementat de PNUD și susținut financiar de Uniunea Europeană.