Cimitirul Evreiesc din sectorul Buiucani al Capitalei ar putea fi reabilitat. Locul istoric a fost vizitat de reprezentantul unei delegații americane, aflate într-o vizită la Chișinău.
 
Potrivit Ministerului Culturii al R. Moldova, cimitirul este parte a Muzeului Evreilor din Moldova, care anterior a înaintat Fondului Ambasadorilor SUA pentru Conservare Culturală, (AFCP) un proiect de reabilitare a acestui loc istoric.
 
Astfel, asistentul Secretarului de Stat american pentru programe academice, Ethan Rosenzweig, însoțit de ministrul culturii, Sergiu Prodan, a vizitat unul din vechile cimitire evreiești, care s-au mai păstrat pe teritoriul actual al Capitalei, situat în sectorul Buiucani.
 
Precum precizează Ministerul Culturii, cimitirul datează de la începutul sec. XIX. Printre monumentele păstrate pe acest teritoriu se numără cel consacrat victimelor evreilor căzuţi în timpul Pogromului din Chişinău din 1903, dar și mormântul rabinului Leib Yehuda Ţirilson, principalul rabin al Basarabiei pe parcursul a mai multor zeci de ani.
 
Totodată, potrivit diferitor surse, se știe că partea conservată a cimitirului s-ar întinde pe o suprafață de 11, 12 sau 15 hectare și ar avea până la 40 de mii de morminte. 
 
Tot aici sunt situate ruinele unei sinagogi, unică de felul său în Moldova.
În timpul celui de-al II-lea Război Mondial, partea de est a cimitirului a fost puternic deteriorată. În 1958 teritoriul a fost împărțit în două părți, una dintre care a fost ulterior transformată de autorităţi într-o piaţă agricolă.  Spre 1960, partea de est a cimitirului a fost distrusă total, pietre de morminte au fost zdrobite și apoi folosite la construcția gardului pentru partea rămasă din cimitirul evreiesc și pentru alte cimitire din Chișinău, precum și pentru pavarea aleilor din parc. Pe teritoriul, cândva ocupat de cimitir, a fost amenajat parcul „Alunelul”, terenuri de tenis şi blocuri locative. Partea de vest a cimitirului evreiesc s-a păstrat şi până în prezent, însă majoritatea mormintelor sunt în stare gravă, pietrele funerare sunt deteriorate, plăcile – stricate şi şterse, iar gardurile – ruginite”, se mai comunică pe site-ul Ministerului Culturii.
În cadrul vizitei sale la Chișinău, asistentul Secretarului de Stat american pentru programe academice, Ethan Rosenzweig, împreună cu ministrul culturii, Sergiu Prodan, au vizitat și Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni.