Fostul ministru al Culturii și președinte interimar al Partidului Democrat din Moldova, Monica Babuc, este noua directoare a Institutului Cultural Român, filiala Chișinău. Babuc a obținut un vot favorabil în Comisia pentru cultură și politică externă a Senatului României. Candidatura acesteia a fost susținută cu 13 voturi pentru și 5 împotrivă. Monica Babuc a declarat că se simte „moral absolut responsabilă și capabilă” să preia funcția pentru care a candidat.

Monica Babuc, propusă la șefia ICR Chișinău, a avut la dispoziție cinci minute pentru a explica membrilor comisiilor de ce este potrivită pentru șefia ICR Chișinău. Aceasta a vorbit despre reușitele din mandatul de ministru al Culturii din Republica Moldova în relația cu România, potrivit libertatea.ro.

Calitatea mea de candidat la funcția de director al ICR Chișinău este o onoare pentru mine, pentru care îi mulțumesc respectuos domnului Jicman. Experiența, entuziasmul și energia pe care le am vor aduce beneficii în promovarea culturii românești. Am fost ministru al Culturii timp de șase ani, în patru guverne, un mandat foarte important. Prioritatea mea a însemnat întotdeauna relația cu România. Sunt mândră că am lucrat cu autoritățile române, cu instituții neguvernamentale și cu foarte mulți oameni de cultură din România. În mandatul meu, am lucrat cu zece miniștri ai Culturii din România și cu foarte mulți dintre ei am avut o relație care a dat rezultate foarte bune”, a declarat Monica Babuc.

Întrebată de senatorul USR Cristian Bordei dacă este normal ca un om politic să fie numit la conducerea unei instituții de cultură, în contextul în care se dorește depolitizarea instituțiilor publice, Babuc a replicat:

Ce să facem cu situația în care mă consider în egală măsură și om de cultură? Eu am pus pe stop activitatea politică de circa 14 ani și am o pregătire istorică temeinică, dar și experiență în domeniul culturii. Sunt un om care a declarat franc că am făcut un pas în urmă din politica activă. Am experiență în politică, e adevărat. Trăim în secolul XXI, toate lucrurile sunt la vedere azi, toată lumea știe ce înseamnă respectarea prevederilor legale pentru funcția pe care o ocupă. Eu nu cred că trebuie să dăm o importanță atât de mare termenului de depolitizare, pentru că uneori acest gen de termen este folosit ca armă politică”, a declarat Monoca Babuc. 

După Vladimir Plahotniuc și Pavel Filip, Monica Babuc a condus Partidul Democrat din Moldova în funcția de președinte interimar.

Senatorii USR Radu-Mihai Mihail și Eugen-Remus Negoi au chestionat-o pe Monica Babuc cu privire la relația cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. Candidata la directoratul ICR Chișinău a spus că informațiile apărute în presă sunt „neadevăruri și adevăruri trunchiate”.

Vreau să vă spun că, din păcate, și dumneavoastră ați devenit victima unor adevăruri trunchiate sau chiar a unor falsuri care se profilează cu insistență și în presa română. Eu nu am preluat conducerea politică în 2019, când a plecat domnul Plahotniuc. Eu am preluat după circa trei ani de zile și am avut un interimat în ultimele luni ale anului 2022. E un fals să spui că Monica Babuc a preluat conducerea PDM după Plahotniuc”, a afirmat Babuc.

Monica Babuc, politiciană și istorică din R.Moldova, a fost propusă la funcția de directoare a ICR Chișinău de către președintele ICR, Liviu Sebastian Jicman și aprobată de Ministerul Culturii și de Ministerul Afacerilor Externe.

Monica Babuc a fost ministru al educației, culturii și cercetării în Republica Moldova, a ocupat funcția de vicepreședintă a Parlamentului de la Chișinău și a avut două mandate de deputat. A obținut toate aceste funcții cu sprijinul Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a fost condus între 2016 și 2019 de oligarhul Vladimir Plahotniuc.