Preşedintele României, Klaus Iohannis, a decis să acorde Înaltul Patronaj Programului Aniversar ”Ciprian Porumbescu”, manifestare organizată de Departamentul pentru Relația cu R. Moldova, care se va desfăşura în perioada mai - octombrie 2023 la Chişinău, informează miercuri Administraţia Prezidenţială de la București, citată de Agerpres.

Înaltul Patronaj al Preşedintelui României pentru acest eveniment reprezintă atât recunoaşterea meritelor artistice intrinseci ale programului, cât şi aprecierea rolului pe care îl are rememorarea operelor marilor noastre personalităţi în păstrarea şi valorificarea unităţii de limbă, a comuniunii de cultură şi tradiţii dintre România şi Republica Moldova.

Programul Aniversar ”Ciprian Porumbescu”, se va desfășura în perioada mai-octombrie 2023 și va cuprinde trei evenimente: Festivalul Tradițiilor Românești, Concertul Orchestrei Operei Naționale București și Concertul Extraordinar „Violoncellissimo”.
 
Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc între 12-14 mai 2023, la Grădina Botanică din Chișinău. În cadrul acestui eveniment, DRRM va promova patrimoniul cultural românesc, prin intermediul meșterilor și artiștilor, prin expoziție de obiecte tradiționale, sesiuni de muzică și jocuri populare, din toate zonele din România, dar și din R. Moldova.
 
Pe 6 iunie, la Sala cu Orgă din Chișinău va avea loc concertul Orchestrei Operei Naționale din București, sub îndrumarea dirijorului Daniel Jinga. Instrumentiștii vor interpreta un program dedicat compozitorului român Ciprian Porumbescu, în care se va pune pentru prima dată în scenă, în R. Moldova, opera „Crai Nou”, prima operetă românească.
 
Programul Aniversar ”Ciprian Porumbescu” va fi încheiat cu Concertul Extraordinar ”Violoncellisimo”. Acesta va avea loc pe 14 octombrie 2023, la Sala cu Orgă din Chișinău. Cunoscutul ansamblu cameral va prezenta, printre altele, în primă audiție la Chișinău, piesa ”Dorul” de Ciprian Porumbescu.
 
Seria evenimentelor dedicate compozitorului român vine ca urmare a decretării anului 2023 ”An Cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu” de către Parlamentul României.