„Renaște Filarmonica” // Au fost selectate cele mai bune proiecte înaintate în concursul pentru reabilitarea edificiului
Filarmonica Națională va fi reconstruită, potrivit proiectelor propuse de „Bez+Kock Architekten Generalplaner GmbH” (Germania), autor principal Kock Thorsten, co-autor Bez Martin (locul I); urmat de „Cataraga Architects SRL”, (Republica Moldova), autor principal Cataraga Vitalie, co-autor Cavca Gheorghe (locul II )și, pe proiectul prezentat de Tobias Wulf din Germania (locul III).
Acestea sunt cele mai bune soluții pentru reabilitarea edificiului instituției culturale, potrivit juriului care a evaluat 27 de proiecte înaintate în competiția „Renaște Filarmonica”, rezultatele căruia au fost prezentate astăzi, 5 mai.
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a mulțumit tuturor celor implicați în proces, echipei care a organizat concursul, juriului internațional, celor care au participat în competiție, în final ajungând 27 de concepții, din 13 țări.
Urmează o perioadă și mai complicată, de negocieri cu învingătorii, elaborare a schiței, în funcție de recomandările juriului.
„Vrem o sală multifuncțională, modernă, o bijuterie în această parte a Europei, care să fie gazdă pentru artiștii începători, dar și pentru somitățile lumii, inclusiv cei pe care i-a oferit marilor scene țara noastră și care și-au auzit cum sună vocea și instrumentele abia atunci când au ajuns să concerteze peste hotare”, a specificat ministrul.
Președintele juriului, arhitectul Lino Bianco, E.S. Ambasadorul Maltei în Republica Moldova, a menționat că în procesul jurizării s-a ținut cont de principala condiție impusă: „să fie nu doar o sală pentru spectacole perfect acustică, ci un templu al artei și a culturii”.
Reamintim că anterior peste 60 de companii au aplicat la concursul internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Dintre acestea, zece companii sunt din Republica Moldova, iar celelalte sunt din afara țării, prestigioase și cu experiență în domeniu.
Concursul „Renaște Filarmonica” a fost lansat la doi ani de la incendiul de la Filarmonică.
Pe 24 septembrie 2020, în urma unui incendiu devastator, o mare parte din sediul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a fost mistuită de flăcări. Au fost distruse biblioteca, sala mare, sălile de repetiții, precum și alte spații, dar și numeroase instrumente muzicale. În prezent, Orchestra de Muzică Populară „Folclor”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” își desfășoară activitatea la Palatul Republicii.