Meșterul popular, renumitul ceramist din Hoginești Vasile Goncear își anunță participarea la Festivalul Tradițiilor Românești, care se va desfășura în perioada 12-14 mai în Grădina Botanică din Chișinău. Evenimentul deschide Programul aniversar „Ciprian Porumbescu”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis.

Vasile Goncear vine la Festival pentru a arăta creațiile sale din Casa Olarului și pentru a-și împărtăși dragostea pentru moștenirea națională comună.

„Timp de trei zile, Casa Olarului se va afla ca oaspete la Festivalul Tradițiilor Românești la Grădina Botanică, cu master-class, cu vesela noastră, cu tradiția noastră și eu voi fi pentru voi”, spune meșterul popular Vasile Goncear.

Renumita dinastie de ceramişti din Hoginești numără vreo zece generaţii de meşteri cu numele Goncear. Atelierul familiei Goncear este renumit și peste hotarele R.Moldova, creatorul popular Vasile Goncear duce faima peste tot în lume.

Și nu se putea ca meșterul să lipsească de la Festivalul Tradițiilor Românești, tradiții care sunt sursa sa nesecată de inspirație. Vasile Goncear vine la Festival pentru a ne arăta creațiile sale din Casa Olarului și pentru a-și împărtăși cu noi dragostea sa mare pentru moștenirea națională comună. Să ne bucurăm împreună de roadele meseriei sale excepționale, de cântecele, dansurile și datinile noastre strămoșești!”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Festivalului Tradițiilor Românești.

 „Festivalul Tradițiilor Românești” este cel mai amplu eveniment destinat promovării artei populare românești în Republica Moldova din ultimii ani.

Zeci de meșteri și artiști populari din toate regiunile geografice ale României vor expune și arăta tradițiile în fața publicului la Chișinău, alături de meșteșugari din R.Moldova.

Nume mari ale muzicii românești vor urca pe scena „Festivalului Tradițiilor Românești”, în serile de vineri, 12 mai, și sâmbătă, 13 mai: Loredana Groza, Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, Tulnicăresele Moațele din Câmpeni, precum și artiști cunoscuți din Republica Moldova, cum ar fi Surorile Osoianu, dar și tineri artiști, precum Ad Libitum Voices, X.O. Band și Valeria Marcu.

Potrivit DRRM, Festivalul contribuie la consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări și susține păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității culturale, religioase și lingvistice românești din Republica Moldova.