Consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a participat, la invitația Primăriei municipiului Bălți, la ceremonia oficială de inaugurare a noului sediu al Muzeului de Istorie și Etnografie. 

Astăzi, inaugurarea noului sediu, pe care cu toții îl așteptam, reprezintă un moment de reflecție asupra memoriei, a atitudinii noastre față de lecțiile istoriei și contribuția înaintașilor la dezvoltarea societății. Avem datoria să cunoaștem și să prețuim trecutul pentru a construi un viitor frumos generațiilor viitoare. Vreau să aduc un elogiu întregului colectiv al muzeului pentru bunătatea și calitatea cu care oferă informații tuturor celor interesați și le doresc noi realizări. Așteptăm să vedem aceste minunate exponate și în mediul online, pentru a organiza tururi virtuale, care pot fi văzute din orice parte a lumii” a declarat Dumitrescu.

Cu această ocazie, consulul general a donat muzeului volumul ”Cartea Noastră”, ediție anastatică a volumului cu același nume, editat de Societatea Culturală ”CARTEA NOASTRĂ” în anul 1936, sub președinția lui Emanoil Cattely, prefectul județului Bălți, și care era oferită tinerilor cu ocazia încheierii cununiei civile, pentru învățarea și sedimentarea limbii române și a mijloacelor de asigurare a prosperității viitoarei familii.
 
 
La eveniment au mai participat primarul municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, și directorul ADR Nord, Maria Prisăcari, care au prezentat etapele relocării sediului, de la achiziția clădirii care a fost construită în anul 1934 și, în ultima parte, a aparținut Institutului Nistrean de Economie și Drept, renovarea și dotarea cu echipamente video și audio, ecrane interactive, tipografie digitală și tehnologia pentru păstrarea în siguranță a exponatelor.
 
Directorul instituției, Mariana Mihailevschi, a arătat că muzeul cuprinde aproape 36.000 de exponate din diverse epoci, cele mai vechi datând din urmă cu 6.000 de ani, precum vase din cultura Cucuteni -Tripolie, descoperite în municipiul Bălți, în timpul celor mai recente cercetări arheologice realizate în anul 2018, la Bălțiul Nou.
 
Consulatul General al României la Bălți reafirmă sprijinul constant pentru o cooperare benefică între instituțiile de cultură de pe cele două maluri ale Prutului, bazată pe istoria comună și unitatea de limbă, cultură și spiritualitate.
 
România rămâne principalul partener al R. Moldova și acordă permanent sprijin pentru identificarea resurselor și implementarea celor mai eficiente măsuri în vederea ridicării calității vieții tuturor cetățenilor.