Limba română, studiată în Germania la un Centru de Cultură ce îi unește pe moldoveni și români
R.Moldova s-a unit cu România în cadrul Centrului Cultural Româno-Moldo-German din Nürnberg (Germania), ce poartă numele primului cosmonaut român Dorin Dumitru Prunariu. Centrul găzduiește o bibliotecă impresionantă cu cărți în limba română, și tot aici sunt organizate cursuri de limbă română pentru copiii românilor stabiliți în Germania.
„Din 1 ianuarie 2023, acest centru se intitulează Centrul Cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu”, iar în data de 18 martie a fost inaugurat alături de oficiali germani, alături de Dorin Prunariu, care a fost prezent, alături de oficialii noştri, ai instituţiilor de stat din Republica Moldova şi din România", a arătat Ionela van Rees-Zota, cea care a înființat acest centru, potrivit Agerpres.
Prunariu a fost de acord ca acest centru cultural să îi poarte numele, iar, în semn de recunoştinţă, fiecare cameră din acest centru îl onorează pe cosmonautul român, iar în bibliotecă există chiar şi un scaun cu numele său.
Biblioteca „Ion Minulescu” numără peste 20.000 de cărţi. Printre acestea sunt cărți rare de valoare istorică, cărți originale ale lui Ion Minulescu cu semnătura poetului.
„Cu ajutorul Lilianei Moldovan de la Biblioteca Judeţeană Mureş am primit o colecţie de manuscrise ale lui Mihai Eminescu, donate de Biblioteca Academiei Române. Deci, avem şi cărţi rare, avem cărţi istorice din 1800 şi ceva pe care le-am găsit printre donaţii, poveşti ale secretelor domnitorilor noştri, lucru pe care nu l-am văzut niciodată nicăieri şi pe care noi le avem aici. Avem cărţi originale de-ale lui Minulescu, cu semnătura lui, avem înregistrări originale ale lui Minulescu, pentru că Biblioteca noastră îi poartă numele", a mai spus Ionela van Rees-Zota.
Pe lângă Biblioteca „Ion Minulescu”, care se dezvoltă pe zi ce trece şi devine tot mai vizitată de cititorii de carte românească, la Centrul Cultural Româno-Moldo-German din Nürnberg, copiii românilor stabiliţi în Germania au început să înveţe limba română.
„Organizăm cursuri de limba română, care sunt finanţate de Ministerul Românilor de Pretutindeni şi le mulţumim pe această cale, pentru că este deja al 3-lea an în care copiii, tinerii care locuiesc aici au contact cu limba română. O noutate a anului acesta este faptul că tinerii care fac calificare în cadrul oraşului Nürnberg, ai căror părinţi vin din România, dar nu au mai vorbit româna acasă, sunt încurajaţi să înveţe limba. Administraţia de aici le-a spus că dacă învaţă limba română, va fi un avantaj. (...) Acesta este un lucru enorm de bun şi asta denotă faptul că instituţia noastră, centrul cultural, are o credibilitate şi o vizibilitate foarte mare în cadrul Primăriei Nürnberg, prin faptul că trimit ei înşişi şcolarii să înveţe limba română”, a accentuat Ionela.
Pe lângă cursurile de limba română, lansările de carte şi spectacolele susţinute de artişti români, la Centrul Cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” pot fi găsite o serie de obiecte tradiţionale din România şi R.Moldova, de la cămăşi populare, ouă încondeiate, pictate sau decorate cu mărgeluţe la păpuşi, straiţe şi bijuterii.
Ionela van Rees-Zota este poetă şi jurnalistă de aproape 30 de ani, a studiat la Piatra Olt, apoi a activat în presă la Râmnicu Vâlcea (România) şi în Germania.
Consulatul General al R.Moldova la Frankfurt pe Main menționează pe pagina sa de Facebook că Centrul Cultural Româno – Moldo – German are ca scop și prioritate aprofundarea și consolidarea relațiilor româno – germane – moldovenești și în același timp își propune să îndeplinească și să sprijine diverse acțiuni, pentru domeniile: formare, educație, cultură, sport, informare, integrare și re-integrare.