Cinci sate din Republica Moldova au beneficiat de un proiect, care a venit să ofere cunoștințe noi, perfecționarea abilităților și sprijinul profesional pentru femeile din industria TIC, cu accent pe dezvoltarea turismului rural.

Astfel, cele 5 localități pot fi redescoperite într-un mod digital. Este vorba despre localitățile: Mitoc, Puhăceni, Telița, Temeleuți și Rogojeni.

Prin utilizarea tehnologiei și creativității, 5 echipe au creat instrumente digitale potrivite să evidențiaze comorile ascunse ale satelor selectate în program, invitând vizitatorii să descopere bogata moștenire culturală și frumusețea uluitoare pe care Moldova rurală o poate oferi.

Toate astea se datorează unui proiectului InnoVillage, conceput pentru a sprijini femeile talentate din domeniul TIC din Moldova și Ucraina. Astfel, echipele mixte formate din conaționali moldavi, alături de refugiatele din Ucraina și a mentorilor din Polonia, au colaborat pentru a contribui la sustenabilitatea turismului rural, utilizând instrumente inovatoare pentru promovarea satelor deosebite din Moldova.

„Suntem încântați să vedem că know-how-ul și inovația poloneză ajung în satele moldovenești datorită unui parteneriat atât de frumos cu întreprinderile moldovenești, care a fost avansat datorită PNUD și, bineînțeles, Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei”, spune Sergiu Botezatu, Manager de program, Proiectul pentru Transformare Digitală, PNUD Moldova.

„InnoVillage dorește să exprime cea mai profundă recunoștință față de toți participanții, partenerii și părțile implicate care au manifestat un angajament ferm în reușita proiectului InnoVillage 2023. Contribuția lor pasionată și dedicată a fost esențială în impulsul acestei inițiative și în realizarea viziunii noastre privind o industrie a turismului prosperă și durabilă. Proiectul InnoVillage poate fi considerat un model scalabil pentru a stimula conexiuni și colaborare între persoane talentate din sectoarele TIC și turismului”, a declarat Joanna Dzik, partener principal (Polonia).

„Pe măsură ce proiectul se apropie de final, privim viitorul cu optimism și entuziasm. Inovațiile, cunoștințele și experiențele acumulate prin intermediul proiectului InnoVillage 2023 merită să continue să inspire și să modeleze direcții noi de colaborare pentru sectoarele TIC și turism în Moldova”, relatează Tatiana Arcan, Partener Local (Moldova).

La proiectul InnoVillage 2023 au participat 26 de femei, care au avut parte de o serie de activități, precum: evenimentul Hackathon, ateliere practice, vizite de studiu, sesiuni de mentorat și un eveniment Demo.  

InnoVillage este o inițiativă revoluționară, care promovează colaborarea între sectorul TIC și sectorul turistic, având ca scop stimularea inovației, creșterea durabilă și coeziunea socio-economică. Proiectul a fost implementat înperioada decembrie 2022 – iunie 2023 prin intermediul Fondului polonez pentru Inovații, care e o inițiativă a Ministerului polonez al Afacerilor Externe și a PNUD Istanbul Regional Hub. 

Innovillage

Innovillage

Căsuță ca de hobbit

Căsuță ca de hobbit

Dealuri

Dealuri