Se caută un director. Cine luptă pentru șefia Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți ar putea avea un nou director. Asta după ce membrii Comisiei de concurs, selectați de Ministerul Culturii, vor evalua dosarele și capacitățile manageriale ale pretendenților la funcția de șef al instituției, transmite Nord News.
Pentru fotoliul de director și-au depus candidatura doi concurenți: actualul director interimar, Onorina Burlac-Tanase, artistă emerită și Ina Ilașciuc-Ungureanu, actriță, artistă emerită. Ambele au fost admise pentru următoarea etapă a concursului, și anume proba interviului și prezentarea planului managerial, care se va desfășura vineri, 28 iulie la Ministerul Culturii.
Potrivit Regulamentului, pretendenții la funcția de director al teatrului trebuie să întrunească cumulativ următoarele condiții:
1) să aibă studii superioare în științe administrative, economie, business și administrare, drept sau în domeniul general arte;
2) să posede limba română, precum și o limbă de circulație internațională (engleză, franceză – nivel A2);
3) să aibă o vechime în muncă în domeniul de specialitate de cel puțin cinci ani;
4) să nu aibă vârsta de 65 de ani împliniți la data expirării termenului de depunere a dosarului pentru concurs;
5) să nu aibă antecedente penale;
6) să dețină cetățenia Republicii Moldova;
7) să nu fie vizat de interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ce derivă dintr-un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate (ANI) sau din hotărârile judecătorești, care au rămas definitive;
8) să nu fi fost concediat(ă) în urma aplicării sancțiunii disciplinare în ultimii 5 ani.
Cine (se) vrea director. Merite din CV și cifre din declarațiile de avere
ONORINA BURLAC-TANASE
Onorina Burlac-Tanase este actriță la Teatrul „Vasile Alecsandri” din anul 1998. Potrivit CV-lui și palmaresului prezentat atât la minister, cât și pe site-ul Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, până la numirea ei în funcția de director interimar al instituției, a jucat preponderent roluri secundare și episodice, iar din 2020 a început să apară tot mai des pe scenă. Prin urmare, colectivul teatrului a solicitat Președinției ca Onorinei Burlac-Tănase să-i fie oferit titlul de „Artist emerit”.
STUDII
Onorina Burlac-Tănase a absolvit Facultatea de Muzică și Pedagogie Muzicală a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, specialitatea Actorie (2000). În 2015, a obținut diploma de master în Științe Politice, specializarea Administrare Publică, la Academia de Administrare Publică.
VENITURI ȘI BUNURI
Conform declarației de avere și interese personale depusă la Autoritatea Națională de Integritate, actualul șef interimar al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți se poate lăuda cu un venit pentru anul 2022 de peste 268 de mii de lei, din salariul de director de teatru.
Onorina Burlac-Tanase și soțul ei au în posesie trei apartamente și un garaj. Valoarea totală a bunurilor este de peste 685 mii de lei.
Tot din aceeași declarație reiese că în anul 2022, Onorina Burlac-Tănase a devenit proprietara unui automobil marca BMW, model X3, anul fabricației 2016. La categoriile Valoarea bunului, Valoarea de piață a bunului, Motivul diferenței dintre valoarea bunului și valoarea de piață a bunului, Onorina Tănase indică că ar fi cumpărat automobilul contra sumei de 50 de mii de lei. Pe site-urile de specialitate, o asemenea mașină costă de la 20 de mii până la 35 de mii de euro.
INA ILAȘCIUC-UNGUREANU
Ina Ilașciuc este actriță la Teatrul Național „Vasile Alecsadri” din Bălți din anul 2000. Portivit informațiilor din CV-ul ei, a jucat atât roluri principale, cât și secundare sau episodice și regizat 6 spectacole. În 2008, a fost distinsă cu titlul „Artist emerit”.
STUDII
Ina Ilașciuc a absolvit Facultatea de Muzică și Pedagogie Muzicală a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, specialitatea Actorie (2000). Apoi, a urmat studiile la Facultatea de Drept a aceleiași universități, obținând diplomele de licență și master.
AVERE
Potrivit declarației de venit pe care a prezentat-o la Inspectoratul Fiscal, Ina Ilașciuc-Ungureanu ridică un salariu anual de 134 de mii de lei, prin cumul, de la Teatru, dar și de la Centrul de Creație din Bălți, unde este director artistic. Ina Ilașciuc este proprietara unui apartament cu o suprafață de aproape 90mp, în valoare de aproape 50 de mii de euro.
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți a fost fondat la 16 mai 1957, mai întâi ca trupă moldovenească pe lângă teatrul rus, care activa în Bălți din anul 1947. Denumirea curentă o primește la 16 mai 1990. Clădirea teatrului a fost inaugurată în aceeași zi. Teatrul dispune de două săli, mare și mică, ambele cu scene turnante. Sala mare dispune de 584 locuri.
Au montat în diferite perioade: Mihai Volontir, Iulian Codău, Anatol Răcilă, Constantin Stavrat, Ion Puiu, Mihai Gîrnu, Victor Drumi, Ion Marcoci, Ciprian Răcilă, Ina Ilașciuc-Ungureanu.
De la 11 august 1957 și până la 27 iulie 2012 pe scena bălțeană au fost montate aproape 300 spectacole.