Violoncellissimo revine în fața publicului din Republica Moldova sâmbătă, 14 octombrie, cu susținerea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. Acesta este unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale românești din ultimii 30 de ani, format la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu.

Potrivit informațiilor oferite de către organizatori, evenimentul va reprezenta o încununare a Programului Aniversar „Ciprian Porumbescu”, inițiat și derulat de DRRM în Republica Moldova în perioada mai-octombrie 2023, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, ansamblul Violoncellissimo va prezenta în primă audiție peste Prut lucrarea Omagiu lui Ciprian Porumbescu, un aranjament special, pe teme celebre din creația lui Porumbescu regăsite în piesele Dorul și Balada, Opereta Crai Nou și alte miniaturi instrumentale.

Concertul va avea loc cu ocazia celebrării a 170 de ani de la naștere și 140 de ani de la moartea compozitorului român Ciprian Porumbescu. În programul de la Chișinău vor mai figura lucrări din creația compozitorilor români Constantin Dimitrescu și Radu Sinaci, precum și lucrări din repertoriul universal.

„Este o bucurie de fiecare dată să cânt, alături de colegii mei, în această țară cu mare însemnătate pentru mine. De aici s-a tras seva muzicii pentru mine prin maestrul Serafim Antropov, născut și devenit un virtuoz al violoncelului la Chișinău. Maestrul Antropov mi-a fost profesor, tată și cel mai bun prieten, îi aduc recunoștință la el acasă”, mărturisește maestrul Marin Cazacu, violoncelist, profesor Universitatea Națională de Muzică din București și manager al Filarmonicii „George Enescu” din București.

Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, care reprezintă ansamblul Violoncellissimo, va realiza evenimentul, cu finanțarea DRRM, în parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldova. Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

În ultimii ani, ansamblul Violoncellissimo a susținut concerte în: Italia, SUA, Belgia, Spania, Portugalia, China, Macao, Germania, Austria, Franța, Turcia, Moldova, Bulgaria și în toată România, mărturii sonore de excepție ce se vor păstra mult timp în memoria ascultătorilor.