Primul proiect al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, Programul Aniversar “Ciprian Porumbescu”, s-a încheiat pe 14 Octombrie 2023, la Sala cu Orgă din Chișinău, în aplauze prelungite.

Organizatorii au adus mulțumiri pentru sprijin și prezență consilierului președintelui României, Sergiu Nistor, ministrului Culturii R. Moldova, Sergiu Prodan, ambasadorului României, Cristian-Leon Țurcanu, și publicului meloman.

”Cu profundă gratitudine, aduc în această seară un omagiu armoniilor inspiratoare ale lui Ciprian Porumbescu, care ne spunea ”Să nu lăsaţi muzica mea să moară!”. Astăzi, fiecare notă muzicală cântată și fiecare aplauze aduse sunt o promisiune că moștenirea sa muzicală va fi păstrată și onorată veșnic. Pentru acest lucru, doresc să transmit aprecierea mea organizatorilor (n.a. DRRM) şi artiștilor de la Ansamblul Violoncellissimo, condus de maestrul Marin Cazacu” a declarat Sergiu Nistor.

Iar fondatorul Violincellissimo, Marin Cazacu, a mărturisit că acest concert are o conotație specială, în contextul în care în acest an se împlinesc 170 de ani de la nașterea marelui compozitor român Ciprian Porumbescu.

”DRRM, care a sprijinit acest proiect extraordinar pe durata întregului an, încheie acest program cu un concert inedit pentru că publicul va descoperi cu această ocazie ce frumos este viloloncelul și ce bine se potrivește acest instrument muzicii lui Ciprian Porumbescu și pentru că vom cânta de la muzica barocă până la muzica rock” a declarat Marin Cazacu.

Totodată, violonistul și compozitorul Radu Sinai a subliniat că, pe lângă valsurile interpretate, a adăugat în aranjamentul muzical al serii câteva lucrări de folclor extraordinare, care, din păcat, nu sunt cunoscute suficient.

”Este vorba de o ardeleană deosebită, care într-o versiune alterată se cântă și în prezent. Avem și o horă celebră pe care nu am întâlnit-o în afară de lucrarea lui Porumbescu care să existe în folclorul românesc. Avem și câteva marșuri celebre – marșurile erau pentru noi o noutate extraordinară” a explicat Radu Sinai.