FOTO // O expoziție de pictură cu genericul ”România mea”, vernisată la Biblioteca Națională
La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost vernisată astăzi expoziția personală de pictură cu genericul ”România mea” a artistului plastic Valentina Brâncoveanu, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că expoziția cuprinde 60 de lucrări artistice, realizate pe teritoriul României după 1991, în tehnica uleiului pe pânză. Prin operele sale, artista ne amintește cât de frumoasă este natura României, prin care a redat imagini din diverse zone, un loc aparte fiind zona Ipotești. Printre lucrări expuse enumerăm: Bojdeuca lui Ion Creangă, Teiul lui Mihai Eminescu, Sanatoriul ”Caritatea” din București (unde s-a stins din viață poetul Mihai Eminescu), Casa preşedintelui Sfatului Ţării Ion Inculeţ din București, Casele străbunilor din Câmpulung Moldovenesc, Munții Maramureșului și Vatra Dornei, Lacul cu nuferi, Casa memorială ”Mihai Eminescu”, Bisericuța familiei Eminovici, Clubul „Junimea” din Iași etc.
”Marea bucurie a vieții pentru mine, care din copilărie ascultam radioul postului Iași în casa părintească, a fost în anul 1991, atunci când în sfârșit am trecut hotarul. Cu mare sete și dor pictam locurile pline de inspirație”, sublinia, cu această ocazie, Valentina Brâncoveanu, care n-a putut participa la eveniment, fiind internată în spital.
Prezentă la eveniment, Monica Babuc, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, a afirmat că Valentina Brâncoveanu este o femeie deosebită, o pictoriță a simpleței lucrurilor pictate cu foarte mult suflet.
”Această expoziție, dedicată României, vorbește în termeni foarte simpli despre locurile frumoase din România. Am venit cu mare drag la acest vernisaj și-mi pare foarte rău că Valentina are acum probleme de sănătate și-i doresc din tot sufletul să se recupereze cât de curând și să revină la pictura sa și la subiecte sale preferat, la flori, la peisaje, la locuri memorabile pentru românii de pretutindeni”, a spus Monica Babuc.
Potrivit lui Vladimir Chetrari, soțul artistei, mai multe lucrări din această expoziție au fost executate de către Valentina Brâncoveanu în 2005, când a efectuat o călătorie prin România, iar fiica ei, Cristina Chetrari a constatat că frumusețea României poate fi redată și prin intermediul artelor plastice.
Valentina Brâncoveanu s-a născut la 24 octombrie 1950 în orașul Chișinău. În 1971 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „I. Repin” din capitală. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (din 1985). A avut mai multe expoziții în țară și peste hotare. O parte din lucrările pictoriței se află în colecțiile Muzeului Național de Arte Plastice din Chișinău, în Muzeele de Artă din Klaipeda (Lituania), precum și în colecții particulare din Moldova, România, Bulgaria, Franța, SUA, Israel.
Expoziția va fi deschisă până la 28 februarie 2024.