Monumente menite să promoveze cultura memoriei în R. Moldova vor fi edificate în trei raioane
Mai multe monumente menite să promoveze cultura memoriei în R. Moldova vor fi edificate la solicitarea autorităților publice locale, anunță Ministerul Culturii. Decizia a fost aprobată astăzi în cadrul ședinței Guvernului.
Astfel, în baza deciziei Consiliului orășenesc Otaci, la intrarea în localitate, pe strada Libertății, va fi edificat un monument dedicat clericilor din județul Soroca, care au fost deportați de regimul sovietic în Gulag. Numele preoților martiri vor fi incrustate pe un crucifix, care va servi ca loc de reculegere în memoria tuturor victimelor deportărilor și represiunilor staliniste.
Și Consiliul raional Telenești a primit undă verde pentru înființarea Aleii personalităților notorii din localitate. Aceasta se va afla în curtea Muzeului raional de Istorie și Etnografie locală, unde se desfășoară activitățile de promovare a valorilor și a tradițiilor strămoșești. Personalitățile ce vor fi parte a Aleii vor fi selectate de un grup de lucru special instituit în acest scop.
Cel de-al treilea proiect vizează edificarea bustului poetului, scriitorului și pedagogului de limbă găgăuză, Gavriil Gaidarji, care urmează să fie instalat în scuarul Casei de Cultură din satul său de baștină Carbalia din raionul Vulcănești. Solicitarea autorităților publice locale vine în contextul celei de-a 85-a aniversări de la nașterea acestui reprezentant notoriu al culturii găgăuze.
„Astăzi, ca niciodată, avem nevoie de modele, de dovezi ale lecțiilor învățate, de promovarea culturii memoriei”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Oficialul a menționat că orice proiect de acest gen, susținut la solicitarea autorităților publice locale de către minister și Executiv, este o investiție în viitor, o dovadă de respect și de atitudine, un liant între generații.