AdMusicam Concert Series ajunge la Chișinău, cu susținerea Institutului Cultural Român
Foto:
Primul concert în Republica Moldova din cadrul programului ICR AdMusicam Concert Series va avea loc vineri, 15 decembrie 2023, ora 17.00, la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău. AdMusicam Concert Series este o componentă a programului ICR de instruire AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani.
Muzicienii Răzvan Păun (vioară), Ștefan-Gabriel Luță (vioară), Teodora Boloca (violă), Marius Antohi Lupu (violă), Alexandr Vasilioglo (contrabas), Ana Sireteanu (flaut), Raluca Ciula (clarinet), Cristina Buzu (oboi) și Fabiani Prcsina (pian), absolvenți ai programului AdMusicam, vor interpreta:
- George Enescu - Pavana
- Fritz Kreisler – Liebeslied
- Kaspar Kummer - Duo pentru flaut și clarinet op.46 nr. 1
- Dinu Lipatti – Premiere Improvisation pentru vioară, violoncel și pian
- Aram Haciaturian – Trio
- Ludwig van Beethoven, Trio de coarde în sol major, op. 9, nr. 1
- Edouard Destenay – Trio pentru pian, oboi și clarinet op.27
Concertul va fi deschis de Cvartetul liceului „Ciprian Porumbescu”, care va interpreta Franz Schubert – Fata și moartea.
AdMusicam Concert Series este o componentă a programului ICR de instruire a muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani și a fost organizat de Institutul Cultural Român, în acest an, la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, în perioada 26 iunie – 9 iulie 2023.
Tinerii absolvenți ai programului susțin pe parcursul acestui an, un concert la Chișinău și șase concerte în mai multe locuri din București:
- Xmas Concert, 20 decembrie 2023, Sala Mare a Institutului Cultural Român
- Whistle, 22 noiembrie 2023, Sala Mare a Institutului Cultural Român
- Metamorfoze, 1 noiembrie 2023, Sala mică a Ateneului Român
- Lointaine, 20 iunie 2023, Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu
- The Lark, 23 mai 2023, Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu
- Play, 25 aprilie 2023, Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu
AdMusicam este o sesiune de instruire în management personal, prezentare, pregătirea audiţiilor şi masterclass-uri în domeniul orchestral. Proiectul a fost iniţiat în anul 2016 ca parte a „Towards 2020 Phase 2: Skilling Musicians & Engaging Audiences in Europe's Orchestral Sectorˮ, ce și-a propus să revigoreze, prin cultură, muzică şi dezbateri, idealurile ce au dus la crearea Uniunii Europene.
Acesta include şi încercarea de a vedea în ce mod dezvoltarea abilităţilor orchestrale ar putea ajuta la sustenabilitatea Europei într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi cum pot fi create noi locuri de muncă pentru tinerii muzicieni europeni. De asemenea, şi-a propus să construiască un nou model de calificare a tinerilor muzicieni talentați din toate statele membre UE, ajutându-i astfel să răspundă nevoilor în schimbare ale societăţii secolului XXI.
În prezent, participanții la edițiile anterioare AdMusicam studiază la universități de profil din România, Germania, Austria, Marea Britanie, Suedia, au dezvoltat proiecte ce au primit finanțare de la AFCN, au câștigat concursuri și sunt membri în orchestre precum Orchestra Națională Radio, Filarmonica Brașov, Filarmonica Timișoara, Filarmonica Pitești. Alții dezvoltă proiecte educaționale de muzică de cameră și colaborează în proiecte orchestrale sau de muzică de cameră cu majoritatea filarmonicilor din țară și muzicieni renumiți precum Alexandru Tomescu, Cristian Măcelaru, Răzvan Popovici, Ioan Bogdan Ștefănescu, Adrian Buciu, Alexandru Matei ș.a.