Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a început noul an printr-o serie de discuții, cu direcțiile din cadrul ministerului, despre rezultatele atinse în 2023, dar și despre prioritățile și sarcinile care stau în fața instituției în 2024.

Le-am cerut tuturor implicare și responsabilitate, precum și o interacțiune mult mai profundă și mai activă cu instituțiile din subordine. Doar astfel ne vom putea atinge obiectivele - crearea produselor culturale competitive și susținerea proiectelor culturale de valoare, protejarea patrimoniului și dezvoltarea turismului în Moldova. Doar astfel vom putea armoniza legislația din domeniu cu aquis-ul comunitar, vom face reformele necesare pentru un sector cultural modern și viabil, și vom promova produsele culturale naționale la nivel european, făcându-ne mai cunoscută țara”, a declarat ministrul Culturii.

Sergiu Prodan a subliniat că Ministerul Culturii are misiunea de a asigura continuitatea și buna implementare a proiectelor pornite în 2023. În context, el a trecut în revistă mai multe realizări ale anului trecut. 

Sunt rezultate pentru care a muncit mult întreaga echipă a ministerului și de noi toți depinde ca ele să producă schimbările calitative necesare în sectorul culturii”, a menționat ministrul Prodan. 

Cât privește prioritățile în cele trei domenii-cheie de care e responsabil Ministerul Culturii - Cultură, Patrimoniu și Turism -, au fost evidențiate o serie de acțiuni ce urmează a fi realizate în 2024.

  • CULTURA. Vom munci la mai multe documente strategice, precum Strategia pentru cultură și patrimoniu 2030, Programul național de digitalizare a sferei culturii 2025-2030; Programul național ,,Voucher cultural" pentru persoanele în vârstă; Programul Național de Dezvoltare a Industriilor Creative 2024-2028 „Moldova Creativă”. O prioritate este crearea Fondului Cinematografiei, menit să dinamizeze sectorul producției de film și să-l propulseze la nivel internațional.
  • PATRIMONIUL. Este prioritar să reformăm sistemul de protejare a monumentelor istorice și să îmbunătățim mecanismele de protecție a lor. Pentru aceasta, vom modifica mai multe acte legislative, inclusiv Registrul monumentelor ocrotite de stat. De asemenea, vom elabora Legea privind protejarea monumentelor istorice și vom crea Fondul național pentru protejarea monumentelor istorice. în scopul modernizării mecanismelor de protejare a patrimoniului cultural imobil.
  • TURISMUL. Vom continua să dezvoltăm domeniul, pentru a transforma Moldova într-o destinație turistică competitivă și durabilă, și pentru a ne alinia la standardele europene. În 2024, ne vom focusa pe consolidarea brandului turistic de țară și pe activitățile de promovare în piețele-țintă, pe dezvoltarea continuă a capacităților actorilor din domeniu (ghizi, agenți economici, muzeografi, centre de informare), dar și pe elaborarea unei strategii privind itinerarele culturale ca produse turistice. Planificăm, de asemenea, lansarea unui Program de vouchere turistice pentru angajații din sectorul public, pentru a încuraja călătoriile prin Republica Moldova.