Depuneri de flori, spectacole, recitaluri, filme și expoziții. Iată programul activităților dedicate Zilei Culturii și a lui Eminescu
Ca și în anii precedenți, pe 15 ianuarie, în R. Moldova va fi marcată Ziua lui Eminescu și Ziua Națională a Culturii. Cu acest prilej, Ministerul Culturii propune o serie de evenimente, ce au ca scop promovarea culturii și a valorilor autentice.
Programul cuprinde mai multe acțiuni: spectacole, recitaluri de poezie, expoziții, proiecții de film etc. Manifestările vor începe cu depuneri de flori la busturile lui Eminescu - în capitală, pe Aleea Clasicilor, dar și în mai multe localități din țară. Acțiunile sunt organizate de către instituțiile din subordinea ministerului, dar și în colaborare cu autoritățile publice locale din raioane, iar unele dintre ele se vor ține în acest weekend.
Luni, 15 ianuarie, începând cu ora 16.00, la Palatul Republicii se va desfășura ceremonia de înmânare a Premiilor în domeniul Culturii pentru anul 2023. Concursul este organizat, tradițional, de Ministerul Culturii și conține 15 nominalizări. Noutatea ediției curente este noua categorie, Diplomație culturală.
Pe lângă alte manifestări, la Biblioteca Națională va fi lansată ediția „Calendarul Național 2024”, iar la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” va fi inaugurată o expoziție de carte de Mihai Eminescu, vor avea loc discuții despre rolul culturii în societate și un Quiz, „Recunoaște personalitățile culturii naționale”.
Vă prezentăm în continuare programul evenimentelor culturale planificate:
Duminică, 14 ianuarie
Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” va pune în scenă, la ora 11:00 și la ora 12:30, spectacolul „LICURICI ÎN LUMEA BASMELOR”.
La ora 11:00, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” va organiza discuții publice în cadrul Clubului „Book-uriile Copilăriei” : „Ce-ar fi omul fără cultură?, la Filiala nr. 2, în incinta Teatrului „Licurici”.
Chișinău, Palatul Republicii, de la ora 17:00, va avea loc evenimentul „Simte Armonia” dedicat Zilei Naționale a Culturii. În cadrul acestuia va fi prezentat albumul de fotografie și artă vizuală „Simte Armonia”/ FeelHarmony de Valeria Barbas cu o expoziție de fotografie și pictură despre Filarmonica Națională Republicii Moldova.
Muzeul Național de Artă al Moldovei lansează o Nocturnă muzeală. În ajunul Zilei Naționale a Culturii, Muzeul Național de Artă al Moldovei anunță că orarul de funcționare al sălilor expoziționale va fi prelungit până la ora 22:00.
Luni, 15 ianuarie
La ora 08:30 vor avea loc depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe aleea clasicilor.
La ora 11:00, Biblioteca Națională a Republicii Moldova va inaugura expoziția-eveniment dedicat lui MIHAI EMINESCU – „Ca un Luceafăr am trecut prin lume…”
La ora 11:00 și la ora 12:30, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” va susține Spectacolul „FĂT-FRUMOS DIN LACRIMĂ”.
La ora 11:30, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova se va susține un Recital poetic cu elevii liceului Prometeu-Prim „Vreme trece, vreme vine... Ecouri eminesciene”. În spațiul expozițional, Arte și hărți, etaj 1, bloc 2 va avea loc expoziția tematică Eminesciana - în creația artiștilor autohtoni.
La ora 13:00 va avea loc Vernisarea expoziției stradale dedicată poeților români: „Văd poeți ce-au scris o limbă ca un figure de miere”, la Muzeul Național al Literaturii Române.
Tot la ora 13:00, la Filiala nr. 2, în incinta Teatrului „Licurici” se va desfășura salonul literar-artistic „Acesta a fost Eminescu, aceasta este opera lu”.
La ora 14:00 va fi lansată enciclopedia personalităților neamului –Calendarul Național 2024, sala de conferințe „A. Rău”, etaj 1, bloc central, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.
La ora 14:00, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Secția pentru adolescenți, str. Șciusev nr. 75, va organiza expoziții de carte: Personalitățile culturii naționale și Eminescu, voievodul stelar al poeziei. De asemenea va fi susținut și un Quiz: Recunoaște personalitățile culturii naționale.
La ora 16:00 va începe Gala Premiilor în domeniul Culturii, la Palatul Republicii.
La ora 16:00 va fi susținut spectacolul „Micul Prinț”, jucat gratuit pentru copiii care beneficiază de asistență parentală a CCF Moldova. Acesta va fi organizat de Teatrul „A. Mateevici”, CCF Moldova și se va juca la Artcor.
La ora 17:00 vor fi prezente numeroase poezii din opera marelui Eminescu, într-un recital „DOR de EMINESCU”, la Teatrul Fără Nume din incinta Centrului de Cultură și Artă "Ginta Latină". Accesul va fi liber.
La Bălți, de ziua culturii, pe 15 ianuarie vor avea loc următoarele evenimente:
La ora 10:30 va fi inaugurată oficial sculptura poetului Mihai Eminescu, montată în fața Pinacotecii municipale, în cadrul festivității de încheiere a Proiectului „Eminescu - o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoșani-Bălți”. Teatrul Național de Stat „Vasile Alecsandri” din Bălți.
La ora 12:00 va fi oferit ghidaj turistic pe ruta proiectului ,,Eminescu - o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoșani-Bălți”, moderator – Ciprian Răcilă, artist maestru al scenei la TNSB „Vasile Alecsandri”.
La Cahul, pe 15 ianuarie se va desfășura:
La ora 10:00, Spectacol Teatralizat la bustul poetului Mihai Eminescu or. Cahul „Mihai Eminescu ... în mine bate inima lumii”. Spectacolul va fi susținut de Teatrul muzical-dramatic, la bustul marelui poet Mihai Eminescu din Cahul.
La ora 11:00, Primăria Cahul în parteneriat cu Teatrul „B.P.Hasdeu” vor organiza masa rotundă „Realități culturale cahulene”, la Palatul de Cultură „N.Botgros”, Cahul.
Tot la ora 11:00, vor avea loc expoziții, concursuri, recitaluri „La steaua, care a răsărit...” în bibliotecile publice din raion.
La ora 17:00 va fi susținut spectacolul literar-muzical „Cu Eminescu în inimă” la Palatul de Cultură „N.Botgros”, Cahul.