R. Moldova va fi invitatul de onoare la ediția Bookfest 2024, desfășurată la București
Republica Moldova va fi invitatul de onoare la ediția Bookfest 2024, desfășurată la București. O spune ministrul Culturii, Sergiu Prodan, după ce Maia Sandu a anunțat că ediția Bookfest 2024 va avea loc sub Înaltul Patronaj al președinților României și Republicii Moldova. Ministrul Culturii de la Chișinău spune că pentru a promova autorii noștri în străinătate, Guvernul își propune să susțină financiar editurile din străinătate care acceptă să traducă și să editeze lucrările autorilor din Republica Moldova, transmite IPN.
Potrivit ministrului Culturii de la Chișinău, decizia președinților României și Republicii Moldova de a patrona cel mai mare târg de carte din spațiul românesc – Bookfest, este o dovadă a faptului că, în ambele state, cultura reprezintă o prioritate și o parte a activității politice. Potrivit ministrului, la Bookfest București ediția 2024 cele mai importante edituri din Republica Moldova își vor promova lucrările.
„Părerea mea este că nu o societate prosperă produce produse culturale de înaltă valoare, ci invers, o societate cultă poate produce prosperitate. Anul acesta, spre deosebire de anii precedenți, când Bookfest România venea la Chișinău și avea loc aici acest târg de carte, anul acesta la Bookfest România Republica Moldova este invitatul de onoare. Republica Moldova va fi personajul principal în jurul căruia se va desfășura Bookfest-ul de la București. Ne vom pregăti de acest lucru și nu vom veni doar cu un stand de carte. Editorii noștri s-au afirmat nu doar în România, ci și în Europa. Cartea editată la Chișinău se găsește și se vinde în țările europene. Deocamdată, nu vorbim de carte în limba română, ci de cartea tradusă”, a spus Sergiu Prodan în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.
Potrivit ministrului Sergiu Prodan, pentru a promova lucrările autorilor din Republica Moldova pe plan internațional, statul va finanța traducerea acestora în limbi străine, precum și publicarea lor peste hotare.
„Anul acesta Ministerul Culturii are un nou capitol de suport financiar și anume editarea autorilor noștri în străinătate. Vom contribui financiar pentru editorii din străinătate care vor decide să traducă în limba țării respective și să editeze autori din Republica Moldova. Vom elabora un regulament care va stabili care cheltuieli sunt eligibile, vom finanța traducerea propriu –zisă, vom finanța machetarea. E vorba de finanțarea anumitor segmente pentru ca editorii din străinătate să fie interesați, povara financiară să fie mai mică pe ei și să promoveze autorii noștri. Noi vom susține acest lucru”, a mai spus ministrul Culturii.
Potrivit unui proiect de lege aprobat în acest sens, orice editură din străinătate, care are intenția să traducă și să publice un autor din Republica Moldova, va putea aplica la un concurs pentru a obține o susținere financiară din partea statului.