Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Haşdeu” al Universităţii de Stat din Moldova şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au organizat astăzi, 08 februarie, evenimentul științific „România – Republica Moldova: poduri de carte”, în cadrul căruia au avut loc lansări de carte şi de numere de revistă.

La inaugurare au participat: directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Monica Babuc, rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Tudorel Toader, directorul Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Haşdeu” al USM, Nina Corcinschi, precum și filologi și cercetători români.

Participanții au subliniat că multidudinea publicațiilor române lansate la Chișinău vorbesc nu despre un parteneriat, ci despre o sincronizare a fluxului și a circuitului limbii și literaturii române în întreg spațiul românesc.

Directorul Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Haşdeu”, Nina Corcinschi a prezentat rezultatele parteneriatelor academice prin proiecte, cărți, reviste, conferințe, unul dintre acestea fiind și revista „Philologia”, care marchează, în acest an, 65 de ani de la fondare.

Cu această ocazie, au fost lansate trei numere ale revistei „Philologia”, publicate în 2023 (cu finanţare ICR) și au înmânate diplome de excelenţă cercetătorilor care au coordonat şi îngrijit volumele lansate, precum şi celor mai activi colaboratori ai revistei, pentru merite deosebite în promovarea şi dezvoltarea ştiinţei filologice româneşti, ca o recunoaştere a efortului şi dedicaţiei lor.

De asemenea, a fost lansat volumul de critică şi istorie literară „Literatura română din Basarabia: fracturi şi reîntemeieri” şi „Dicţionarul explicativ al limbii române actuale (cu sinonime, antonime, paronime şi exemple)”.