Forumul creatorilor și deținătorilor de bunuri culturale mobile a fost inaugurat în premieră în R. Moldova. Evenimentul are drept scop protejarea și la valorificarea bunurilor culturale mobile. „ Împreună, putem pune umărul la protejarea bunurilor culturale mobile, care e bogăția supremă pentru orice cultură și orice popor”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan la deschiderea forumului. 

Evenimentul este important pentru noi toți - autorități și consumatori de cultură, angajați ai instituțiilor de patrimoniu sau ai asociațiilor obștești, cadre didactice și agenți economici, artiști din diverse domenii. Împreună, putem pune umărul la protejarea bunurilor culturale mobile, care e bogăția supremă pentru orice cultură și orice popor. Totodată, este esențial să ne gândim și cum creăm bunuri culturale care să devină patrimoniu pentru următoarele generații. Căci sarcina noastră nu e doar să protejăm ceea ce am primit de la predecesori, ci să și creăm pentru viitor”, a menționat în discursul său ministrul Culturii.

Ministrul a felicitat Serviciul de Evidență și Circulație a Bunurilor Culturale Mobile care, sub auspiciile UNESCO și în parteneriat cu Ministerul Culturii, au organizat această reuniune și a mulțumit pentru sprijin partenerilor de dezvoltare.

Forumul reprezintă o continuare logică a modificărilor operate în anii 2022-2023 la cadrul legislativ național privind evidența și circulația bunurilor culturale, al căror scop este ajustarea legislației naționale la prevederile normative internaționale și europene. Totodată, pentru a încuraja cooperarea în domeniu cu statele membre UE, a fost creat Serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile.

Ne-am realizat, astfel, angajamentul asumat prin ratificarea Convenției UNESCO asupra măsurilor pentru interzicerea și împiedicarea operațiunilor ilicite de import, export și transfer de proprietate ale bunurilor culturale. Este un angajament cu atât mai important astăzi, când de peste doi ani, la doar câteva sute de kilometri de noi, se poartă un război în care sunt distruse inclusiv monumente de patrimoniu”, a spus Sergiu Prodan.

Ministrul Culturii a profitat de ocazie pentru a saluta prezența la Forum a doamnei Krista Pikkat, director pentru cultură și situații de urgență UNESCO, datorită căreia subiectele discutate în aceste zile la Chișinău vor ajunge pe agenda forurilor internaționale.

Despre cooperarea cu UNESCO s-a discutat și la întrevederea pe care cei doi oficiali au avut-o în această dimineață la Ministerul Culturii.

Am menționat că Republica Moldova a ratificat majoritatea convențiilor UNESCO privind cultura si protejarea patrimoniului și că mizăm pe aceeași deschidere și susținere și pentru ratificarea celui de-al doilea Protocol al Convenției, De asemenea, am examinat oportunitatea organizării în acest an, la Chișinău, a unui training despre protejarea patrimoniului”, a spus Sergiu Prodan după întrevedere.