A doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești a fost inaugurată vineri la Chișinău. Timp de trei zile, zeci de meșteri populari, ansambluri de muzică și dans, artiști și tezaure umane vii de pe cele două maluri ale Prutului vor fi prezenți în Grădina Botanică din Chișinău pentru a arăta publicului adevăratele legături ale comunității românești, transmite IPN.

Prezent la evenimentul de inaugurare, Adrian Dupu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a declarat că acest eveniment a fost unul așteptat, care aduce aminte despre tradițiile care ne unesc – tradițiile, obiceiurile și cultura.

Mi-am dorit să fiu din nou aici ca să vedem meșterii, să ne aducem aminte și să ne reconectăm la trecutul nostru și la felul în care trăiau părinții, bunicii și strămoșii noștri. Mă bucur că și în acest an, putem împreună – familii, copii, părinți, bunici – să ne adunăm din nou în Grădina Botanică să petrecem un timp de calitate, bucurându-ne de lucrurile care ne unesc”, a notat oficialul român.

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a menționat că în cadrul acestui eveniment, devenit o tradiție, pot fi admirați meșteșugari-artiști de pe ambele maluri ale Prutului.

Meșteșugari-artiști din România și din Republica Moldova ne vor învăța în următoarele zile să apreciem din nou tradiții și obiceiuri care formează cultura noastră comună. Vom putea astfel să înțelegem de unde am plecat, unde suntem și încotro ne îndreptăm. Un popor care își uită tradițiile este un popor care are un viitor nu neapărat luminos. Cred că este datoria noastră, a fiecărei generații, să protejeze ceea ce am moștenit din trecut și să învețe tinerele generații să aprecieze aceste lucruri”, a spus ambasadorul.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a declarat că patrimoniul oricărui popor este bogăția care îl reprezintă.

Poporul român de veacuri, anume prin meșteșugarii săi și prin tradițiile populare, a reușit să rămân rezilient la toate nevoile care treceau printre el. Au trecut imperii, au trecut războaie mondiale, dar tradițiile românești au fost acel element care ne-au dat posibilitatea nouă, tuturor, să renaștem de fiecare dată. Este datoria noastră nu doar să le păstrăm, nu doar să le transmitem generațiilor următoare, ci este de datoria noastră să înțelegem în ce constă contribuția noastră astăzi pentru a promova mai departe tradițiile noastre populare”, a precizat ministrul.

În cele trei zile, publicul va avea acces gratuit la expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești. Patrimoniul din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie. În cele trei seri de festival pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5.

Festivalul Tradițiilor Românești este organizat sub înaltul patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis.