Opere ale celebrului pictor român, Ion Theodorescu-Sion, vernisate la Muzeul Național de Artă al Moldovei cu sprijinul DRRM
Opere de artă ce aduc în prim-plan portrete ale țăranilor și portrete de femei, precum și o diversitate de naturi statice au fost prezentate publicului larg la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Expoziția cuprinde lucrări ale celebrului pictor român Ion Theodorescu-Sion, din colecțiile private și ale muzeelor din România, transmite IPN.
Maestrul a avut o puternică legătură cu Basarabia, fiind cunoscut ca salvator al Școlii de Arte Frumoase de la Chișinău. Evenimentul este organizat de Art Safari, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României.
Directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a menționat că Ion Theodorescu-Sion este unul dintre cei mai importanți artiști ai școlii românești de pictură, care a avut o puternică legătură cu Basarabia, fiind cunoscut ca salvator al Școlii de Arte Frumoase de la Chișinău. Pictorul a făcut școala la București și la Paris, fiind îndrumat de diverși artiști cu diferite viziuni estetice.
„Observăm din creația lui, și chiar din cele 46 de opere pe care le avem aici, dinamica acestui artist, care mereu s-a frământat în căutarea unor noi soluții, unor noi procedee artistice pentru a evolua și a revoluționa în măsura în care se poate spune pictura româneascăˮ, a menționat directorul Tudor Zbârnea.
Multe din operele prezentate sunt lucrări de o valoare excepțională, care, la momentul unor clasări, vor intra în tezaurul României, a remarcat directorul muzeului. Expoziția a fost realizată cu ajutorul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, care a finanțat acest proiect și care susține mai multe proiecte culturale în Republica Moldova.
Reprezentanta instituției private române Art Safari, Monica Dumitru, a spus că Ion Theodorescu-Sion este o personalitate marcantă a artei românești interbelice. În lucrările sale pune accentul în special pe scene cu tematică neo-românească. Autorul a surprins scene absolut fabuloase în care se pot vedea figuri de țărani și țărăncuțe într-o manieră foarte elegantă, monumentală. Ion Theodorescu-Sion a încercat să le celebreze practic în aceste compoziții, înțelegând importanța țăranului, promovând identitatea națională.
Istoricul și criticul de artă Tudor Stăvilă a menționat că artistul a creat picturi monumentale cu motive și subiecte românești, în care ca un poet a proslăvit țărănimea.
„Ion Theodorescu-Sion este unic prin modul de a descoperi realitatea, prin modul de a o reprezenta și, într-adevăr, este o frumusețe să vedem aceste tablouri în cadrul Muzeului Național de Artăˮ, a spus Tudor Stăvilă.
Tablourile expuse sunt din colecția Muzeului de Artă Târgu Mureș, Muzeului Județean de Artă Prahova , Muzeului Brăilei „Carol Iˮ, Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Expoziția este deschisă până la 15 septembrie.