Cuvântul ne unește. Tineri poeți și prozatori din R. Moldova și România se vor întruni la Tabăra de Literatură „Leonard Tuchilatu”. Aceasta va fi a opta ediție a taberei și este organizată de Institutul Cultural Român (ICR) „Mihai Eminescu” la Chișinău, în calitate de partener tradițional, în colaborare cu Atelierul de scriere creativă „Vlad Ioviţă”, Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu” din Chișină și Revista „Timpul din România”.

Evenimentul are obiectivele de: creştere a nivelului de profesionalism în domeniul scrierii a tinerilor poeţi şi prozatori; reflectare a realităţilor cotidiene; încurajarea viziunii creative şi sporirea interesului faţă de literatură; consolidarea unui liant între generaţii; schimbul de experienţă între profesionişti şi începători din Republica Moldova şi România.

La tabără vor participa 11 scriitori din Republica Moldova și România, cursurile fiind moderate de Șerban Axinte (România) Dumitru Crudu (R. Moldova) și Nicolae Corlat (România). Perioada de desfășurare este de 24 – 31 iulie, la Vadul lui Vodă.

„Aflată la cea de-a opta ediție, la Tabăra de Literatură „Leonard Tuchilatu” din acest an vor participa 13 tineri scriitori din România și Republica Moldova, aflați în pragul debutului sau la primele lor cărți. Șerban Axinte, Dumitru Crudu și Maria Pilchin vor modera atelierele de poezie, proză, dramaturgie și critică literară, iar tinerii scriitori vor  susține zilnic lecturi literare din textele scrise peste zi, urmate de discuţii applicate asupra textelor. Tabăra se va încheia pe 31 iulie, cu un recital amplu în fața publicului din Vadul lui Vodă.

Nota distinctă a ediției din acest an e că în fiecare zi un scriitor consacrat din Chișinău va fi invitatul taberei, va citi din opera sa și va povesti cum a elaborat-o, permițându-le tinerilor scriitori să-i cunoască laboratorul său de creație. Vor fi șapte scriitori invitați, din toate generațiile literare”, ne informează organizatorii.

Potrivit lor, în cele șapte ediții anterioare ale Taberei de Literatură „Leonard Tuchilatu” au fost publicate cinci antologii de proză și de poezie. Cei mai mulți dintre tinerii scriitori participanți la edițiile anterioare ale taberei azi sunt scriitori cunoscuți și recunoscuți, cu cărți publicate la edituri prestigioase din Republica Moldova și România, recompensați cu premii importante și traduși în străinătate.

Îi amintim doar pe câțiva dintre ei: Andrei Dosa (România), Aura Maru (Statele Unite ale Americii), Ion Buzu, Anatol Grosu (laureatul premiului Mihai Eminescu pentru debut în poezie), Ana Donțu, Maria-Paula Erizanu, Irina Brumă, Virgil Botnaru, Cătălina Bălan, Ecaterina Bargan (Ecaterina Ștefan), Emanuela Sprânceană (Iurkin), Victor Țvetov, Aura Maru, Aurelia Borzin, Vadim Ungureanu, Teodor Bordeianu, Carolina Vozian, tot ea și Sașa Zara (câștigătoare a premiului pentru debut al revistei Observator Cultural), Vitalie Colț, Artiom Oleacu (câștigător al concursului de poezie Alexandru MUȘINA), Artur Cojocaru (câștigător al concursului de poezie Alexandru MUȘINA), Veronica Ștefăneț, Augustina Visan, Natalia Graur, Maria Ivanov sau Victor Fală.

Sperăm că numărul lor să fie completat, peste ani, și cu numele tinerilor scriitori care vor participa la ediția din acest an a taberei. Organizatorii din acest an al taberei sunt scriitorii: Dumitru Crudu și Maria Ivanov.