Ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău este cea mai consistentă din punct de vedere al evenimentelor dintre toate cele organizate până acum, evidențiază directorul executiv al Asociației Editorilor din România, Mihai Mitrică, care a invitat publicul să viziteze evenimentul pentru a explora vârfurile literaturii românești de ambele părți ale Prutului. Bookfest nu este doar un spațiu de prezentări de carte, ci oferă posibilitatea de a dezbate probleme și de a găsi soluții, a mai spus Mihai Mitrică la conferința de presă dedicată Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, transmite IPN.

Directorul executiv al Asociației Editorilor din România, Mihai Mitrică, a declarat că atât colegii de la Uniunea Editorilor, cât și editurile din România au reușit să pună laolaltă o garnitură de lansări și de dezbateri. „Încercăm să acoperim o paletă foarte largă, de la istorie, și îl vom avea pe președintele Academiei României Ioan-Aurel Pop chiar imediat după deschidere cu un eveniment aici, până la poezie și literatură și chiar vânzarea de drepturi, promovarea scriitorilor la nivel internaționalˮ, a punctat Mihai Mitrică.

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, și-a exprimat speranța că această consistență a ediției din acest an să fie direct proporțională cu vânzările de carte care au avut loc pe parcursul anilor. „Am avut un sentiment de mândrie pentru Republica Moldova atunci când, după primii doi ani de prezență, târgul de carte de la Chișinău Bookfest s-a plasat pe locul doi după București la capitolul legat de vânzare de carte. O percepție eronată care există undeva în societate că la Chișinău sau în Republica Moldova nu se citește este departe de adevărˮ, a spus rectorul instituției de învățământ superior.

Directorul general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei, a menționat că instituția pe care o conduce și în anul curent este unul din pilonii Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău. „Ne bucurăm mult că acest proiect românesc are continuitate și noi punem umărul acolo unde este nevoie. Ne implicăm în special în elaborarea catalogului, care este o parte a politicii de promovare, dar și în recepționarea acelor cărți care sunt parte a târgului și sunt donate Bibliotecii Naționale. Ne preocupăm ca aceste cărți să ajungă în bibliotecile publice din Republica Moldova, acolo unde este nevoie de eleˮ, a comunicat Elena Pintilei.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a spus că în acest an la eveniment vor fi circa 40 de edituri, dintre care cinci sunt din Republica Moldova. Zilnic, începând cu 28 august și până pe 1 septembrie, între orele 10.00-20.00, persoanele sunt așteptate să viziteze expoziția Bookfest pentru a face cunoștință cu edituri noi care nu au fost în anii precedenți, a menționat Sergiu Harea, asigurând că participanții nu vor pleca cu mâna goală.

Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău va avea loc la centrul Mediacor din cadrul Universității de Stat din Moldova. Intrarea publicului va fi liberă la toate evenimentele din programul acestei ediții.