Pentru a marca 25 de ani de la independența Moldovei de Uniunea Sovietică, iată 25 de lucruri minunate pe care nu le-ai știut despre această țară.

Pentru a marca 25 de ani de la independența Moldovei de Uniunea Sovietică, iată 25 de lucruri minunate pe care nu le-ai știut despre această țară.

1. Moldova este țara vizitată cel mai puțin de turiști în Europa

Dacă vă aventurați în Moldova pentru vacanța dumneavoastră, nu vă veți înghesui cu alți turiști: doar 94.000 de străini au intrat în țară anul trecut, ceea ce o face cea mai puțin vizitată în Europa. Pe o scară globală doar Bangladesh și Guineea sunt destinații mai puțin populare, după Priceonomics.

2. Are un beci uimitor

Potrivit Guinness World Records, crama Mileștii Mici din Moldova este cea mai mare din lume, cu aproape două milioane de sticle de vin în pivnițele sale întunecate. În cazul în care vă întrebați, cele mai valoroase băuturi în colecția sa se vând pentru 480 € fiecare.

3. Vinul său este interzis în Rusia   

În mod tradițional cea mai mare piață de export a Moldovei a fost Rusia, care a consumat pana la 90 la suta din vinul acesteia. Cu toate acestea, o dispută diplomatică în 2006, a dus la embargoul impus de Rusia asupra produselor moldovenești și georgiene, care a fost devastatoare pentru economia țării. Cu toate acestea, ea rămâne a 22-a cea mai mare națiune producătoare de vin pe Pământ.

4. Au niște mănăstiri magnifice

Cel mai important (și, fără îndoială, cel mai frumos) loc istoric al Moldovei, Orheiul Vechi este un complex monahal în aer liber, care are mai mult de 2000 de ani. Ruinele cățărătoare dispun de fortificații antice, băi și mănăstiri, pe carele poți vizita în liniște.

5. Timp de 3 ani, Moldova nu a avut un președinte ales

În 2012, după aproape trei ani de impas politic, Moldova l-a ales pe judecătorul veteran, Nicolae Timofti, în calitate de președinte - pentru prima dată în 917 de zile, țara a avut un lider. Timofti este încă la putere astăzi.

6. Majoritatea moldovenilor cunosc 2 sau 3 limbi străine

Moldovenii cunosc fie româna, care este limba maternă, rusa sau găgăuza. Unii le cunosc pe toate trei.

7. Pe teritoriul Moldovei se vorbește o limbă pe cale de dispariție

Totuși, a doua limbă a Moldovei, găgăuza, este pe cale de dispariție. Vorbită în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, limba turcică este clasificată drept limbă aflată pe cale de dispariție de UNESCO.

8. Este săracă

Moldova are distincția dubioasă de a fi cea mai săracă țară din Europa, cu un PIB pe cap de locuitor de doar $1.843  (£ 1,395), potrivit Băncii Mondiale. Pentru a vedea diferența, analizați acest lucru: în comparație Bulgaria, cel mai sărac membru al Uniunii Europene, are un PIB de $6,819  (£ 5163).

9. Este patria celui mai inedit obiectiv turistic din Europa

În ciuda faptului că e înconjurată de sărăcie, locuitorii bogați din orașul Soroca au etalat bogăția lor prin construirea caselor viu colorate, inspirate de repere cum ar fi Bazilica Sfântul Petru și teatrul Bolșoi. În consecință, orașul, poreclit Dealul Sorocii, a devenit un fel de atracție turistica, cu oameni care vin pentru a admira arhitectura inconsecventă.

10. Capitala a fost distrusă în 1940

După ce a fost invadat de Armata Roșie în iunie 1940, Chișinăul a suferit un cutremur mortal în luna octombrie a acestui an, care a măsurat 7,3 grade pe scara Richter și a distrus o mare parte din oraș. Ca și cum asta nu a fost de ajuns, în anul următor Luftwaffe a sosit și a făcut țăndări ceea ce a mai rămas din oraș.

11. Are un teritoriu necontrolat de autorități

Regiunea cunoscută ca Transnistria și-a declarat independența de Moldova în 1990, cauzând războiul din Transnistria, care a asigurat o independență de facto pentru teritoriu. Totuși, regiunea, care își are propria monedă și controale la frontieră, nu este recunoscută oficial de către vreun membru al Organizației Națiunilor Unite.

12. Se află pe locul 2 în lume la consumul de alcool

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numai Belarus consumă alcool mai mult decât Moldova, unde fiecare locuitor bea în medie 16,8 litri de alcool pe an (cu excepția celor ce au sub 15 ani).

13. Nu are ieșire la mare

Ei bine, din punct de vedere tehnic. În încercarea de a obține acces la Marea Neagră, Moldova a făcut, de fapt, un schimb teritorial cu Ucraina în 2005, oferind acces țării la 600 m a fluviului Dunărea, care se varsă în Marea Neagră.

14. Acolo este o plajă

În ciuda faptului că nu are ieșire la mare, Moldova are un pic de nisip despre care putem vorbi pe Lacul Chișinău, care se află în capitala Chișinău. Deci, este o plajă făcută de om și se află într-un oraș, dar dacă închizi ochii ți-ai putea imagina că ești pe coastă. Un fel de.

15. E un loc perfect pentru amatorii de păsări

Moldova găzduiește o gamă impresionantă de păsări, cu aproximativ 300 de specii diferite, numind-o casă. Unele sunt rezidente pe tot parcursul anului, unele vin să se înmulțească, unele trec pur și simplu prin drum spre climatele mai calde, iar altele vin să scape de iernile aspre de la nord. Toate acestea sunt vești bune pentru amatorii de păsări.

16. Animalul național este o vacă mare

Sau un bour, să fim mai exacți. Aceste bovine musculoase sunt acum pe cale de dispariție, dar au fost imortalizate pe steagul Moldovei, care are capul unui bour montat pe un scut (probabil motivul pentru care sunt dispărute, în cazul în care au fost montate pe scuturi). Stadionul Zimbru, principalul stadion de fotbal din țară, își ia numele de la cuvântul românesc pentru bizoni.

17. A debutat la Eurovision în 2005

Care rămâne anul cel mai de succes al Moldovei cu Zdob și Zdub clasându-se pe locul șase.

18. Este super ieftin

Un bilet dus pe tramvaiul din Chișinău costă 2MDL - doar 7 cenți. Un abonament lunar va costa £ 7 - asta pentru 30 de zile de călătorii nelimitate. Ia în considerație, Transport for London.

19. Mâncarea națională este un terci - mămăliga

Omniprezentă pe mesele moldovenești, Mămăliga este un terci făcut din făină de porumb galben și adesea considerată mâncarea națională a țării. Este în mod tradițional servită ca adaos pentru tocăniță și preparate din carne, și este de obicei garnisită cu brânză de vaci, smântână sau șorici.

20. Are o zi întreagă dedicată vinului

De fapt, este mai mult un eveniment de două zile. Producătorii de vin deschid casele și viile lor mulțimii pe 3-4 octombrie pentru Ziua Națională a Vinului, într-o celebrare la nivel de țară a băuturilor alcoolice locale. Degustările de vinuri sunt ieftine, și există chiar și un autobuz gratuit pentru a face naveta între vinării.

21. A fost locuită de peste un milion de ani

Instrumente antice care datează 1,2 milioane de ani au fost găsite în unele dintre principalele situri arheologice ale Moldovei. Relicvele de cremene au fost adăugate la tezaurul național al paleoliticului și artefactele din neolitic care includ bijuterii, arme și ustensile de gătit.

22. Moldovenilor le place muzica și dansul

Ca și în cazul limbilor sale, muzica moldovenească este în mare măsură influențată de România. Miorița, o baladă tradițională românească despre oi, este prefarată în Moldova - atât de mult, încât primele două versuri sunt tipărite pe bancnotele acesteia.

23. Sunt puternici

Nicolae Bîrliba este un campion mondial la haltere, mai mult de nouă ori. În 2011, la vârsta de 49 de ani, el a ridicat de 2575 de ori o halteră de 16 kg.

24. Trebuie să te descalți la intrarea în casă

Atunci când intri în casa cuiva, este considerată o impolitețe să îți lași pantofii pe tine. Lasă-i la ușă. Regula casei se aplică în majoritatea țărilor foste sovietice, din motive de igienă. Oaspeților aproape întotdeauna li se oferă cipici.

25. Iubesc Crăciunul

Republica Moldova sărbătorește Crăciunul din 24 decembrie până pe 26, spre deosebire de vecinii săi ruși-ortodocși (evenimentul principal este în ianuarie). Pregătirile tradiționale încep în noiembrie, cu coacerea prăjiturilor și sacrificarea porcilor, și se încheie cu trei zile de ospăț, petreceri și cadouri. Basmul rus despre Ded Moroz a fost interzis după ce Moldova a obținut independența: acum, cadourile pentru copii sunt livrate de Moș Crăciun - care arată remarcabil ca Santa Claus al nostru.

Sursa: The Telegraph