Cahul găzduiește Festivalul de Film Documentar pentru Schimbare Socială
Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială „MOLDOX” și-a deschis ușile publicului larg cu un „Cine-concert” inedit, în Sala Mare a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” de la Cahul. Publicul este așteptat la proiecții din 26 de țări până pe 28 septembrie. Opt filme au fost realizate de liceenii din Cahul în cadrul unui atelier de documentar, transmite IPN.
În cadrul festivalului vor fi proiectate 20 de lungmetraje premiate în întreaga lume și 10 scurtmetraje. Pe lângă proiecțiile de film, vor avea loc și paneluri de discuții centrate pe subiecte precum: „Puterea Femeii”, „Puterea Opresiei”, „Puterea Pasiunii” și „Puterea Religiei”.
Astăzi, 24 septembrie, vor fi derulate patru producții autohtone. Coloana sonoră va fi înlocuită cu muzică interpretată pe viu de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijată de Ilie Croitoru Rotila.
„Filmele care le selectăm sunt de clasament A sau B, asta înseamnă au fost selectate de la festivaluri internaționale și au fost testate pe audiență. Vrem să le arătăm pe ecran mare în Moldova deoarece probabil nu ar mai ajunge niciodată la noi în țară sau la televiziune”, a spus Max Cârlan.
Cea de-a doua componentă a MOLDOX, care a început azi, este un laborator cu patru ateliere de film documentar, MOLDOX LAB. Acestea sunt destinate atât cineaștilor începători, cât și profesioniștilor și vor dura șase zile.
Organizatorii pun la dispoziție transport gratuit din Chișinău și din localitățile vecine pentru toți doritorii de a veni la festival. Intrarea este liberă.
Programul complet al festivalului îl puteți găsi aici.
MOLDOX este un eveniment organizat de către Asociația „MOLDOX”, „SVENSKA FILMSTUDION”, Centrul „CONTACT-Cahul” și Asociația pentru Dezvoltare creativă cu suportul „Swedish Institute”, Ambasadei SUA în Moldova, Institutul Cultural Român, Primăriei municipiului Cahul, Centrului Cultural German Akzente din Chișinău, Goethe-Institut România, Fundației Est-Europeană, Centrului Național de Cinema. Bugetul ediției din acest an a festivalului este de 70 de mii de euro.