Program // Zilele Filmului Românesc la Chișinău
La cea de-a treia ediţie a Zilelor Filmului Românesc, care va avea loc în perioada 12 - 15 octombrie la Cinematograful "Odeon", vor putea fi văzute, între altele, „Ultima zi” (cel mai recent film al lui Gabriel Achim), „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor” (pentru care regizorul Emanuel Pârvu şi actorul Şerban Pavlu au fost premiaţi la Sarajevo) şi „Marița” de Cristi Iftime (prezentat la Karlovy Vary), dar și o retrospectivă dedicată marelui cineast Ion Popescu-Gopo.
Desemnat drept cel mai bun film românesc la ediția din 2016 a "Transilvania International Film Festival" (TIFF) și prezentat în 2017 la "East End Film Festival" de la Londra, Ultima zi este al doilea lungmetraj al regizorului Gabriel Achim. Un bărbat dintr-un oraş de provincie este pe punctul de a se călugări, însă primarul, un tip misterios și potențial periculos, îl întoarce din drum, însoțit de poliţist şi de liderul Asociaţiei Tinerilor Creștini.
Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (2017) a avut premiera mondială în competiția prestigiosului Festival de la Sarajevo, unde Emanuel Pârvu, aflat la debut în lungmetraj, a câștigat premiul de regie, iar Șerban Pavlu, interpretul principal, trofeul pentru cel mai bun actor. Într-un sat izolat, un tăietor de lemn rămas văduv face tot posibilul să n-o ducă înapoi la orfelinat pe fetița pe care el și soția sau au avut-o timp de opt ani în îngrijire.
Prezentat în premieră mondială în acest an la Festivalul de la Karlovy Vary și desemnat drept cel mai bun film la Festivalul Anonimul de la Sfântu Gheorghe, Marița (2017) este debutul regizorului Cristi Iftime. Un road-movie care încearcă să surprindă un moment de trecere din existenţa unui tânar: acela al desprinderii de tată.
Toți cei trei regizori – Gabriel Achim, Emanuel Pârvu și Cristi Iftime – vor fi prezenți la Chișinău pentru a discuta cu publicul după proiecția filmelor lor.
Spectatorii vor putea să vadă de asemenea cel mai nou film de ficțiune al regizoarei Anca Damian, Perfect sănătos (2017), povestea unui tânăr avocat care investighează pe cont propriu moartea aparent suspectă a tatălui său, un judecător respectat. ZFR va prezenta totodată și al doilea lungmetraj al lui Florin Șerban, Box (2015), cronica întâlnirii între un tânăr boxer amator și o femeie atrăgătoare, cu 15 ani mai mare.
La ediția din acest an va fi omagiat marele cineast Ion Popescu-Gopo. Spectatorii de toate vârstele vor putea vedea trei dintre cele mai cunoscute scurtmetraje de animație ale sale, care îl au în centru pe celebrul Omuleț: Scurtă istorie (1957), premiat cu Palme d`Or la Festivalul de la Cannes, 7 arte (1958) și Homo sapiens (1960), dar și două lungmetraje: comedia burlescă S-a furat o bombă (1961), care îl are în rolul principal pe actorul Iurie Darie, și fantezia pentru copii Maria Mirabela (1981), produs împreună cu studioul Moldovafilm și a cărui muzică a fost realizată de marele compozitor basarabean Eugen Doga, omagiat cu acest prilej.
ZFR le oferă de asemenea celor interesați șansa de a lua parte la un masterclass de montaj cu Laura Georgescu, profesor universitar la Facultatea de Film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale” din București, monteur de scurtmetraje și lungmetraje, producător de filme și spoturi publicitare și autoarea a două cărți despre montaj. Masterclass-ul va avea loc la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău.
Așa cum s-a anunțat deja, Bacalaureat, filmul pentru care Cristian Mungiu a câștigat premiul de regie la Cannes în 2016, Ana, mon amour, de Călin Peter Netzer, laureat cu un Urs de Argint la Berlin în 2017, Fixeur, de Adrian Sitaru, propunerea României la Oscar, dar și 6,9 pe scara Richter, noua comedie muzicală a lui Nae Caranfil, vor putea fi, de asemenea, văzute la cea de-a treia ediție a Zilelor Filmului Românesc.
Intrarea este liberă la toate proiecțiile din cadrul ZFR Chișinău.
Programul complet al festivalului poate fi văzut mai jos.