Claudiu Komartin este unul dintre tinerii poeți bucureșteni care nu doar scrie, ci și promovează literatura română contemporană. Komartin e mult mai tânăr decât pare: născut în 1983, el a reușit să facă lucruri importante pentru literatura română, cât alții într-o viață. Citim pe scurt pe blogul său, Un anotimp în Berceni: „Claudiu Komartin (n. 1983, București) a terminat liceul și s-a pus pe citit, pe scris și tradus. A publicat la nici 20 de ani un volum de poezie, Păpușarul și alte insomnii (Vinea, 2003), urmat de Circul domestic (Cartea Românească, 2005), Un anotimp în Berceni(Cartier, 2009) și cobalt (Casa de Editură Max Blecher, 2013). Păpușarul și Un anotimp în Berceniau fost reeditate, în 2007, respectiv 2010, nu fiindcă ar fi avut un succes enorm, ci fiindcă apăruseră inițial în tiraje derizorii. În 2012, editura vieneză Korrespondenzen i-a publicat antologia bilingvă Und wir werden die Maschinen für uns weinen lassen, tradusă în limba germană de Georg Aescht, iar în 2015 i-au apărut volumele Vrpce potaman za balu mesa (Treći Trg, Belgrad, traducere în sârbește de Ljubinka Stankov Perinac) și Bir Garip Roman (Yitik Ülke Yayınları, Istanbul, traducere în limba turcă de Gökçenur Ç.). Din 2009, organizează seria de întâlniri și lecturi publice „Institutul Blecher”, iar din 2010 este redactor-șef al revistei „Poesis internațional” și al Casei de Editură Max Blecher”.

O editură, un cenaclu, o revistă – nu mi se pare deloc puțin. Numele lui Claudiu Komartin este important și pentru literatura din Basarabia. A dedicat numere din Poesis internațional lui Eugen Cioclea și lui Dumitru Crudu, la cenaclul lui au fost invitați mulți scriitori basarabeni, iar la Casa de Editură Max Blecher au fost publicați Anatol Grosu, Ana Donțu, Victor Țvetov și sunt sigur că vor urma și alți poeți din Basarabia.

În drum spre Iași, unde e invitat la FILIT, Claudiu Komartin trece și prin Chișinău, unde va participa la câteva evenimente. Astăzi, 2 octombrie, de la 18.00, el e invitat al cenaclului Republica al Bibliotecii Naționale, unde revine pentru o lectură amplă. Mâine, 3 octombrie, Claudiu va participa la Atelierul de poezie și proză Vlad Ioviță al lui Dumitru Crudu, de la 12.00, iar de la 18.15, la Librăria din Centru, va lansa antologia Maeștrii unei arte muribunde editată de Cartier, unde va avea o lectură alături de Emilian Galaicu-Păun, Irina Nechit, Dumitru Crudu, Iulian Fruntașu și Moni Stănilă.

Sunt niște evenimente cât Sărbătoarea Vinului, nu le ratați. Pentru încălzire vă propun două poeme citite de Claudiu Komartin anul trecut la Republica: