Nu-mi imaginez Clujul fără anumite locuri. Cum e, de exemplu, Casa Tranzit. Anul acesta Casa Tranzit a împlinit 20 de ani. În toţi aceşti ani, vechea sinagogă de pe malul Someşului se poate lăuda cu o mulţime de evenimente culturale care au făcut Clujul mai viu, mai interesant. Probabil că acum e mult mai uşor să faci evenimente culturale, de când România a intrat în UE, dar în 1997 - atunci când am mers în Cluj şi când a fost deschisă Casa Tranzit – lucrurile stăteau altfel. Aproximativ ca în Moldova acum.

Probabil pentru prima oară am ajuns la Casa Tranzit cu Vasile Ernu, îi sunt recunoscător pentru asta. I-am cunoscut atunci pe Csilla Könczei şi pe Peter Eckstein Kovaks, cei care au făcut posibil ca Fundaţia Tranzit să funcţioneze timp de 20 de ani. Vechea sinagogă este un loc în care se adună oameni care în altă parte nu s-ar intersecta poate niciodată, iar faptul că rezistă de atâta timp înseamnă că ceea ce se întâmplă acolo interesează lumea şi că e bine făcut. M-am bucurat că am fost invitat acum la Zilele Fundaţiei Tranzit, unde am lansat alături de prieteni romanul Pizdeţ în maghiară (Hányinger utca) şi am discutat despre Casa Tranzit. Ne-am amintit şi de cenaklu KLU, pe care l-am iniţiat anume acolo. Deşi nici traducătorul, nici editorul romanului n-au reuşit să vină, m-am bucurat să reîntâlnesc alţi prieteni şi oameni dragi, printre care: Ruxandra Cesereanu, Marius Conkan, Stelian Muller, Paul Kiddiez şi, desigur, pe Csilla şi Peter.

Pe parcursul anilor, la Zilele Fundaţiei Tranzit au fost invitaţi mai mulţi basarabeni. La Casa Tranzit s-a jucat şi prima mea piesă de teatru, Ruperea, încă un motiv bun ca să fiu legat de acest loc. De pe un perete din sinagogă îmi făceau cu ochiul mai multe pliante de Dan Perjovschi. De altfel, o expoziţie cu Miklós Szilárd, Miklósi Dénes, Dan Perjovschi, Szabó Péter, Könczei Csilla va fi deschisă până pe 21 octombrie. Tot până atunci în Casa Tranzit vor avea loc multe evenimente: mese rotunde, filme, performace-uri, concerte ş.a. Sunt invidios pe clujeni că în această perioadă îi pot asculta în concert pe Mihnea Blidariu & Nick Făgădar (alţi oameni care pentru mine reprezintă Clujul), Nightlosers ş.a. Dacă sunteţi prin Cluj, aveţi ce face până pe 21 octombrie.

Fundaţia Tranzit este probabil cea mai longevivă organizaţie culturală independentă din Cluj. Oricare organizaţie independentă de la noi ar avea multe de învăţat de la ea. Eu îi doresc la mulţi ani şi köszönjük!