Astăzi se împlinesc nouă ani de la trecerea în eternitate a lui Grigore Vieru, unul dintre cei mai iubiţi poeţi români, numit de critici un „Eminescu al Basarabiei”.

Născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererâta, raionul Briceni, Vieru este cunoscut mai ales pentru volumele de versuri „Numele tău”, „Aproape” şi „Metafore albastre”. A scris despre și pentru neam, și-a iubit limba și patria, a „strigat” în poeziile sale cele mai mari adevăruri.

Membru de onoare al Academiei Române, din 1990, Grigore Vieru a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace. Poetul este deţinător al Diplomei de Onoare Andersen, cea mai importantă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii.

Screrile lui Grigori Vieru au avut un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. Vieru a fost unul dintre fondatorii Frontului Popular și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. A participat activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care se votează limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină.

Grigore Vieru, s-a stins din viaţă în data de 18 ianuarie 2009, la două zile după un grav accident rutier. Tragedia s-a produs în timp ce poetul se întorcea de la Cahul, unde participase la un simpozion dedicat lui Mihai Eminescu. Grigore Vieru a fost înmormântat în Cimitirul Central din strada Armenească din Chişinău.