„Pasăre-EU” - spectacol dedicat vieţii şi creaţiei lui Ion Vatamanu, la 80 de ani de la naştere
La 80 de ani de la naşterea lui Ion Vatamanu, la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", pe 14 şi 15 mai, se va derula spectacolul "Pasăre-Eu" - un spectacol de poezie, un spectacol-evocare, dedicat vieţii şi creaţiei lui Ion Vatamanu.
Spectacolul “Pasăre-Eu” transpune în universul poetic vatamanian, îmbinând recitalul de versuri, în interpretarea actorului Gheorghe Pietraru, cu muzica live cu o partitură vizuală, montată de regizoarea spectacolului, cineasta Leontina Vatamanu. Scenografia e semnată de Iurie Matei. Spectacolul este un proiect de teatru independent, produs de OWH Studio.
"Spectacolul Pasăre – Eu este conceput ca o compoziție estetică, în care se îmbină armonios elementele liricului: melodia versului, a muzicii, a imaginilor, având toate calitățile care să-i asigure longevitate. Este temeinic gândit, este o lucrare împlinită, este plin de grație, rafinament și noblețe sufletească. Asemenea creații teatrale sunt rare și trebuie prețuite", susţine Larisa Ungureanu, critic de teatru și film.
Ion Vatamanu s-a născut la 1 mai 1937, în satul Costiceni, judeţul Hotin (astăzi – raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, Ucraina). În 1960 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Chimie, iar în 1971, la Lvov, Ucraina, a susţinut teza de doctor în chimie. Din 1973 şi până la sfârșitul vieţii, a deţinut funcţia de şef de laborator la Institutul de chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Este autor a peste 150 de lucrări ştiinţifice în domeniul chimiei analitice.
În 1990, Ion Vatamanu a fost ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova şi a condus Comisia pentru Cultură şi Culte. În 1987-1991 a participat activ la procesul de renaştere naţională. Împreună cu poeta Leonida Lari, fondează, în martie 1989, revista „Glasul” (mai târziu - „Glasul Naţiunii”), prima publicaţie în grafie latină din R. Moldova după 1944. A fost redactor-şef al revistei „Columna”.
Primele versuri le publică în anii studenţiei, propunând cititorului „un alt fel de poezie”: meditativă, pătrunsă de gând şi atitudine. Debutează cu placheta de versuri „Primii fulgi”, urmată de culegerile „Monologuri”, „Liniştea cuvintelor”, „Ora păsării”, „De ziua frunzei”, „Iubire de tine”, „Dimineaţa mărului”, „Nimic nu-i zero” ş.a.
Ion Vatamanu este cunoscut şi ca autor de poeme de proporţii: „Portretul păsării”, „Privighetoarea cântă plumb” şi "Basmaua".
A editat cărţile pentru copii „Aventurile lui Atomică”, „Teiul”, „Izvorul cu ochii verzi”, precum şi volumele de publicistică şi eseistică „Viaţa cuvântului” şi „A vedea cu inima”. De asemenea, Ion Vatamanu a tradus din Puşkin, Rainis, Ziedonis, Draci şi din mai mulţi poeţi americani, editând culegerea „Poezia americană”.
Ion Vatamanu s-a stins din viaţă la 9 august 1993. A fost decorat (postmortem) cu medalia „Mihai Eminescu” şi cu "Ordinul Republicii".
Detalii despre eveniment şi bilete pot fi găsite AICI.