Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău invită, în perioada 13–21 septembrie 2016, iubitorii de teatru la cea de-a doua ediţie a „Reuniunii Teatrelor Naționale la Chişinău”.

Evenimentul, organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, se află sub egida Institutului Cultural Român, a Ministerului Culturii din Republica Moldova și a Ministerului Culturii din România.

În cadrul Reuniunii vor fi prezentate producții recente ale teatrelor invitate de peste Prut, ale teatrului-gazdă și ale teatrelor naționale din Republica Moldova, cu accentul pe calitate, inedit, creativitate și exemplară rostire a limbii române.

Participă: Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu, cu spectacolele Lecția, Antisocial, Mărie Mărie; Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova –Profu’ de Religie, Pescărușul, Occident Express; Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași – Cafeneaua, Zeul Măcelului; Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” București – L’om DaDa, Lecția; Teatrul Național Cluj-Napoca, cu spectacolul Call it art; Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău – Casa Mare, Aveți ceva de declarat; Teatrul Național Satiricus „I. L. Caragiale”, Chișinău – Angajare de Clovn, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Bălți – Deșteptați-l pe Ion, Teatrul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Cahul – Mimoza.

O secțiune aparte a evenimentului o constituie audițiile publice ale spectacolelor de teatru-document, realizate de Teatrul Național Radiofonic, București. Acestea vor putea fi audiate zilnic, începând cu ora 14.00, intrarea publicului fiind liberă.

Un loc central în economia reuniunii îl are conferința Spectacole, regizori, autori: perspective critice asupra teatrului contemporan, organizată de Secția Națională Moldova a AICT-IATC cu participarea Institutului Patrimoniului Cultural al A.Ș.M., Uniunii Scriitorilor, U.N.I.T.E.M., A.M.T.A.P., U.S.M. În cadrul conferinței, va avea loc prezentarea volumelor antologice O cronică a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău – o istorie de 95 de ani.

Zece zile pline de teatru: publicul basarabean are șansa unică de a viziona cele mai incitante spectacole, produse în România și Republica Moldova, de a participa la lansări de carte, expoziții, discuții pe marginea fenomenului teatral și la evenimente conexe. Nu ratați șansa de a vă conecta în direct la fenomenul teatral românesc în tot ce are mai de valoare la ora actuală, printre invitați numărându-se regizori de renume mondial și actori de seamă de pe ambele maluri ale Prutului.

Sursa: Timp Românesc