Președintele Igor Dodon a semnat un necrolog în memoria maestrului Ion Ungureanu.

La 28 ianuarie 2017 s-a stins din viață Ion Ungureanu, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ministru al Culturii și Cultelor, eminent om de cultură și artă.
Trecerea în eternitate a marelui actor și regizor lasă un gol imens în sufletele celor care l-au îndrăgit.

Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935 în satul Opaci, raionul Căușeni. După absolvirea școlii medii face studii la Institutul Pedagogic „Ion Creangă" din Chișinău, Facultatea de filologie (1952-1955). În perioada 1955-1960 studiază la Școala teatrală „Boris Șciukin" din Moscova. A urmat cursuri superioare de regie de pe lîngă Institutul de artă cinematografică „A.V. Lunacearski" din Moscova (1963-1964).

Își începe activitatea în domeniul artei teatrale anul 1960, la Teatrul „Luceafărul" din Chișinău, fiind și prim-regizor în perioada 1964-1971.

Ion Ungureanu a debutat în cinematografie în anul 1958, în filmul „Cînd omul nu-i la locul lui" – primul film artistic realizat la studioul „Moldova-film". A jucat în 25 de filme, rolurile sale cele mai cunoscute fiind Boris Grădinaru din „Cînd omul nu-i la locul lui" (1958), Sfîntul Petru din „Se caută un paznic" (1967) și cel din filmul „Favoritul" (1976). De asemenea, a regizat mai multe filme la televiziunea centrală din Moscova.

În anul 1989 revine în R.S.S. Moldovenească. După declararea independenței Republicii Moldova, exercită funcția de ministru al Culturii și Cultelor în anii 1990-1994. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A publicat volumul „Teatrul vieții mele în trei acte și fără antracte".

Pentru meritele sale de excepție, Ion Ungureanu a primit titlurile de Maestru emerit în arte al Federației Ruse (1981); Artist al Poporului din R.S.S. Moldovenească (1989). Este Cavaler al Ordinului Republicii (2009), Laureat al Premiului Național (1990) și al Premiului „Intervidenie", pentru filmul televizat „Lika" (Plovdiv, Bulgaria, 1981).
Pentru contribuția substanțială adusă la dezvoltarea artei teatrale, în calitate de actor și regizor, pentru promovarea culturii naționale peste hotare, i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei.

Exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, artiștilor-colegi şi tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Amintim că premierul Pavel Filip i-a cerut preşedintelui ţării Igor Dodon să decreteze pentru 31 ianuarie, zi de doliu naţional, în legătură cu moartea maestrului. șeful statului nu a luat însă, deocamdată, o decizie în acest sens. Ezitările sunt explicate cel mai probabil de faptul că Ion Ungureanu  unul dintre pilonii mișcării de eliberare națională.

Corpul neînsufleţit al actorului Ion Ungureanu va fi adus, azi seara, la Chişinău. Sicriul va fi depus la biserica Sfânta Teodora de la Sihla, unde se va ţine o slujbă de pomenire. Marţi, artistul va fi petrecut pe ultimul drum.

Tot astăzi, primăria Capitalei a anunţat că va propune Consiliului municipal Chișinău ca o stradă sau o instituție din oraş să poarte numele regretatului artist Ion Ungureanu.

Cunoscutul actor, regizor și om de stat s-a stins din viață pe 28 ianuarie, la un spital din Bucureşti. Maestrul a fost răpus de o boală incurabilă, de care suferea de mai mult timp.

În perioada anilor 1990 - 1994 a deținut funcția de ministru al Culturii.