Roman Tolici – lectură la Republica
Cunoscutul artist plastic basarabean, stabilit la București, Roman Tolici, se află acum la Chișinău. Cu această ocazie, de la 18:30, la Biblioteca Națională, va avea o lectură de poezie.
„Roman Tolici este cel mai cunoscut artist contemporan român de origine basarabeană, născut în 1974 la Ghetlova (Orhei) şi stabilit la Bucureşti din anul 1997; artistul stăpâneşte în egală măsură tehnicile tradiţionale ale desenului şi pe cele ale picturii, împreună cu manierele clasice ale reprezentării în artă, pe care le utilizează însă într-o direcţie contemporană. Astfel, Roman Tolici îmbină nivelul tehnic cu cel conceptual în practica sa figurativă, prin juxtapunerea unor stiluri care merg de la Renaşterea Italiană la cea Nordică sau Flamandă cu tehnici recente şi problematici de actualitate” – a scris Ana Maria Crişan cu ocazia expoziţiei lui Roman Tolici la Muzeul Naţional de Artă din Moldova în 2014.
Roman Tolici este foarte uşor de recunoscut în ceea ce face, de la comicsuri (pe unele le-am regăsit ilustrând un album al trupei Paraziţii) până la pânzele imense de câţiva metri pătraţi. Este un lucru la care reuşesc să ajungă artiştii consacraţi. De când a început să expună (în România, Moldova, dar mult şi în străinătate), i-au fost editate numeroase cataloage personale şi de grup, despre el au scris cei mai importanţi critici de artă din România. O surpriză plăcută pentru scriitori, dar şi în general pentru oamenii de artă, au fost cuvintele celebrului romancier francez Pascal Bruckner:
„La Tolici, îmi place indiferența față de doctrinele estetice dominante: el râde de avangardele râncede care făceau legea nu demult și somau artistul să distrugă orice reprezentare, dacă nu voia să fie acuzat de crimă împotriva conservatorismului. Nu exhumă nicio teorie radicală, suprarealistă, situaționistă, abstractă, conceptuală pentru a-și explica opera, neavând nevoie să aplice o ideologie sau o teorie pentru a-și ilustra inspirația”.
De mai mulţi ani, Roman Tolici scrie poezie şi proză scurtă. Nu se ia foarte în serios, deşi a avut lecturi la cenaclul lui Marin Mincu din Bucureşti. Este un prieten al cenaclului Republica, alături de care a mai citit într-o lectură colectivăla Bucureşti. Acum avem bucuria să-l auzim de acasă. Cu siguranţă, veţi avea o surpriză, chiar şi dacă vă aşteptaţi la asta. Mai multe detalii despre eveniment, găsiţi pe pagina cenaclului Republica.