Filmul „Reziliența” produs de Nicu Țărnă și regizat de Mihai Țărnă, a cărui premieră închisă a avut loc luni pe 20 februarie la Cinematograful „Patria-Loteanu”, aduce în discuție prigoana credinței ortodoxe în Basarabia din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre. Ocupația sovietică a însemnat persecuția, deportarea și uciderea preoților, alături de mulți alți basarabeni.

În una dintre cele mai emoționante scene din film, când sunt împușcați deportații basarabeni, toți fac un zid în fața preotului din mijlocul lor, singurul care și va rămâne în viață, ucigașii neputând să-l omoare. E o metaforă a credinței ortodoxe, care nu a putut fi stârpită, deși oamenii au fost omorâți. Filmul fraților Țărnă este unul poetic, mai toate personajele fiind niște personaje simbolice și niște personificări ale traumelor istorice.  Dar filmul este și foarte actual, în condițiile în care credința și valorile spirituale sunt marginalizate în lumea de azi.

Filmul fraților Țărnă seamănă cu un manifest. Chemându-ne să ne recuperăm fundamentele morale, filmul include și un protest față de direcția în care merge societatea contemporană. Filmat impecabil, ar fi bine ca acest film să fie văzut de cât mai multă lume, inclusiv dincolo de hotarele țării. Pentru că este un film tulburător.