Sala cu Orgă este gata în proporție de aproape 70 %. Despre acest lucru s-a comunicat în cadrul vizitei de lucru a ministrului culturii Monica Babuc și ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

Renovarea Sălii cu Orgă se efectuează datorită grantului de un milion de euro acordat de către Guvernul României, în baza Memorandumului semnat între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Culturii. Suma oferită este destinată pentru realizarea primei etape a lucrărilor de restaurare a Sălii cu Orgă, inclusiv, restaurarea și reabilitarea spațiilor și rețelelor inginerești din demisolul clădirii, fațadelor, acoperișului și cupolei.

"La renovarea Sălii cu Orgă s-a lucrat de-a lungul a mai multor ani, din 2007 Guvernul Repuublicii Moldova a acordat 9 milioane de lei pentru restaurare, dar finanțarea mergea destul de greu. Grantul României va contribui și el într-o foarte mare parte dar nu definitiv pentru restaurearea sălii cu orgă, acest un milion de euro va contribui la consolidarea edificiului Sălii cu Orgă, la repararea rețelelor inginerești și electrice, la repararea demisolului, a acoperișului, a cupolei și a fațadelor Sălii cu Orgă. 13,4 mln lei au fost alocate din bugetul de stat pentru ca această lucrare să înainteze mai departe." a menționat ministrul Culturii Monica Babuc.

La rândul său Excelența Sa, domnul Ambasador Ioniță a declarat că dezvoltarea culturii este cea mai bună modalitate de unire a oamenilor.

"Acest obiectiv este de fapt o parte a unui complex de acțiuni pe care Guvernul României le desfășoară în Republica Moldova ținînd cont să apropie cele doua maluri ale Prutului, deoarece cultura este cea mai bună modalitate prin care unim oamenii, prin tot ceea ce facem aici. Vrem să consolidăm capacitatea instituțională a Republicii Moldova, atât în ceea ce privește capacitatea autorităților centrale, cât a ministerelor și agențiilor. " a menționat Daniel Ioniță.

Pentru finalizarea Sălii cu Orgă mai este necesar estimativ încă de un milion și jumătate de euro, acești bani sunt necesari pentru reparația parterului, instrumentului muzical, interiorul Sălii cu Orgă precum și a sculpturilor. Acesți bani vor fi alocați din bugetul de stat dar și de la partenerii de dezvoltare.

Etapa finală a restaurării Sălii cu Orgă este preconizată pentrul anul 2018. Sala cu Orgă va fi inaugurată print-un festival grandios de orgă.

Pentru prima dată, orga a răsunat în acest edificiu pe 15 septembrie 1978 în concertul de inaugurare a Sălii cu Orgă din Chișinău.

Amintim că în legătură cu reparația la Sala cu Orgă, sala de concerte a edificiului este închisă. Concertele se țin la Muzeul de Artă din capitală.