Ziua Mondială a Teatrului marcată în Republica Moldova
Comunitatea teatrală, artiști și public deopotrivă, sărbătoresc astăzi Ziua Mondială a Teatrului. Este un prilej în plus de a oferi un semn de gratitudine celor care participă la miraculosul act creator: actorii, dramaturgii, regizorii, scenariştii, lucrătorii scenei, dar și spectatorii, informează MOLDPRES.
„Astăzi, întreaga breaslă a actorilor de teatru este felicitată, iar noi avem un motiv în plus să afirmăm că sensibilitatea și plasticitatea oamenilor de teatru din Republica Moldova, care au preluat cele mai bune practici din tradiția teatrală românească și cea rusă, poate fi comparată cu puține activități teatrale din lume, fapt pentru care trebuie să ne mîndrim și să apreciem la justa valoare”, se menţionează într-un mesaj de felicitare al Ministerului Culturii.
Potrivit sursei citate, este de remarcat contribuția la viața culturală și artistică în R. Moldova a reuniunilor de artă teatrală care se desfășoară cu participarea trupelor de teatru din diferite colțuri ale lumii, precum Festivalul Internațional de Operă și Balet “Maria Bieșu”, Festivalul Internațional al Artelor Scenice „Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”, Reuniunea Teatrelor Naționale, Gala Internațională a Teatrelor de Păpuși ș.a.
Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită în anul 1961, la Viena, de către Institutul Internațional de Teatru în cadrul Congresului Mondial. Prima dată a fost sărbătorită în anul 1962, la 27 martie, cînd s-a deschis stagiunea Teatrului Națiunilor, la Paris. Această dată este un moment de afirmare a forței de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanității, în pofida tuturor frontierelor geografice sau culturale, lingvistice sau politice.
Primul teatru dramatic de repertoriu, cu trupă permanentă, înființat la Chișinău în 1921, a fost Teatrul Național, care a promovat marile creații ale dramaturgiei universale și a ținut societatea basarabeană la curent cu viața cultural-spirituală și mișcarea teatrală europeană. Actualmente, în R. Moldova sînt atestate 19 teatre profesioniste, în care activează cca 1570 de actori.